Gemeente Zwolle

Stadsdebat op volle toeren
Wat voor stad moet Zwolle zijn in 2030?

In juni van dit jaar is de gemeente Zwolle begonnen met het Stadsdebat. Als start was er een serie gesprekken met organisaties en andere partijen in de stad. Tijdens het evenement De Stad als Theater, op 21 juni, werd een grootschalige flyer-actie gehouden, waarbij ruim 800 belangstellenden een enquêteformulier invulden. Ook is een internetsite geopend over het Stadsdebat met informatie en de mogelijkheid om een enquêteformulier in te vullen. Deze site is te bereiken via de homepage van www.zwolle.nl. Van september tot en met oktober wordt de tweede ronde met debatten gehouden. De serie start met een aantal rondetafelgesprekken en eindigt met een Slotbijeenkomst eind oktober.
Op 4 november wordt het eindrapport besproken in de raad.

Rondetafelgesprekken
Van 9 tot en met 20 september vinden er tien rondetafelgesprekken plaats op steeds weer verschillende locaties. Zo is er een rondetafelgesprek bij de Katholieke Pabo, het Stedelijk Museum, de RIAGG, Ecodrome, het stadion van FC Zwolle, Stork Air, Scania, ZAC, wijkcentrum De Bolder en het Informatiecentrum Stadshagen. Aan elk rondetafelgesprek nemen circa 10 mensen deel. Zij worden persoonlijk uitgenodigd door bestuurders, raadsleden of ambtenaren. Het eerste rondetafelgesprek vindt plaats in de Katholieke Pabo Zwolle, Ten Oeverstraat 68, van 17.30 tot 19.30 uur. De laatste bijeenkomst vindt plaats op 20 september in het informatiecentrum Stadshagen, van 10.30 tot 13.30 uur. Beide bijeenkomsten zijn openbaar. Op deze manier kan een ieder alvast de sfeer proeven van het debat.

Verdiepingsdebatten
Op 25 september en 2 oktober krijgen deze gespreksrondes een vervolg in de vorm van twee verdiepingsdebatten. Daaraan nemen zo'n 20 mensen deel, wederom op persoonlijke uitnodiging. Zij buigen zich over de voorlopige uitkomsten uit eerdere debatten en maken op basis van discussie een selectie van de beste visies.
De verdiepingsdebatten hebben plaats in de Katholieke Pabo Zwolle en de IJsselcentrale Harculo.

Publieksdebatten
De laatste ronde bestaat uit twee publieksdebatten op dinsdag 7 en donderdag 9 oktober. Daarbij zijn de inwoners van Zwolle van harte welkom om hun mening te geven over het Zwolle van 2030. Voor elk van deze twee bijeenkomsten zijn 'bekende' Zwollenaren uitgenodigd, die met verve hun mening over Zwolle in 2030 zullen presenteren en verdedigen. De publieksdebatten vinden plaats in De Proosdij aan het Bethlehems Kerkplein, van 19.30 tot 22.00 uur.

Dinsdagavond 7 oktober zijn in ieder geval de schrijver Kader Abdollah, journalist Gerrit van de Kooij en Jonnie Boer van de Librije aanwezig. Zij zullen hun duidelijke mening over de stad Zwolle geven en de aandacht vestigen op hun stellingen. Maar ook elkaar zullen ze niet ongemoeid laten. Deze avond gaat over het profiel van Zwolle (rustig of dynamisch) en ontmoeten in Zwolle (in de binnenstad of overal). Het wordt ongetwijfeld een verhitte discussieavond, waarbij uiteraard ook de mening van Zwollenaren zeer op prijs wordt gesteld.

Op donderdag 9 oktober buigen de heer Van Vilsteren, agrariër aan de rand van Zwolle, en een binnenstadbewoner zich over de groei van Zwolle. Moeten we het buitengebied benutten of kiezen we voor hoogbouw in het centrum? Adriaan Geuze zal zijn professionele mening als stedenbouwkundig landschapsarchitect hier op los laten. Het tweede deel van de avond staat in het teken van mobiliteit in 2030: Zwolle autoluw of juist autovriendelijk. Kiezen we voor de snelweg of de trein? Roel Steenbergen, oud-directievoorzitter Hogeschool Windesheim en oud-directeur Goudappel, neemt het hier op tegen Frits Smits van de Kamer van Koophandel in Zwolle. Ook hier wordt van de deelnemers een actieve inbreng gevraagd.

Afronding
Het Stadsdebat wordt eind oktober afgesloten met een slotbijeenkomst in het stadhuis. Ook daar zijn belangstellenden van harte welkom. Het uiteindelijk resultaat van al die rondetafelgesprekken, verdiepingsdebatten, publieksdebatten en enquête-uitkomsten via antwoordkaarten en de site, wordt samengevat in een eindverslag. Dit "Zwolle 2030"-boek wordt op 4 november tijdens een informele raadsvergadering voorgelegd aan de raad. Zij bespreekt wat er met de uitkomsten wordt gedaan.


---