LBL EXPERTISECENTRUM L

Eerste wet tegen leeftijdsdiscriminatie, het begin is er

Woensdag 3 september wordt de wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid in de Tweede Kamer behandeld. Deze wet verbiedt leeftijdsonderscheid op het gehele terrein van de arbeid. Groot winstpunt voor gedupeerden is de toegang tot de Commissie Gelijke Behandeling: gemakkelijker en goedkoper dan een gang naar de gewone rechter. Het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij ziet de wet als een mijlpaal.

Onderscheid op grond van leeftijd komt op de arbeidsmarkt nog altijd veelvuldig voor. In CAO.s, als vereiste voor een opleiding, als criterium voor ontslag en in vacatureteksten (in 2001 nog bij 75.000 vacatures!). Uit meldingen bij het LBL blijkt dat het gebruik van leeftijdsgrenzen zelfs weer toeneemt, vooral bij sollicitaties. Daaraan maken niet alleen werkgevers zich schuldig, maar ook uitzendbureaus. Maar dat behoort binnenkort tot het verleden als de wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid van kracht wordt.

Hoewel het LBL blij is met de wet moeten er nog wel een aantal punten worden opgehelderd zoals:

- mag de krijgsmacht nog leeftijdsgrenzen hanteren?
- mogen lopende CAO's met leeftijdsonderscheid worden uitgediend, nadat de wet in werking is getreden?

- welke termen mogen er nog worden gebruikt in vacatureteksten? Mag bijv. het woord .leeftijdsindicatie. nog gebruikt worden? Of het woord .jong.?

- mag een voorkeursbeleid voor jongeren of ouderen worden gevoerd?
- moet het verbod op leeftijdsdiscriminatie verder gaan dan alleen arbeid?

- mogen leeftijdsgrenzen in bestaande wetgeving gehandhaafd blijven?
- krijgen CAO.s met leeftijdsgrenzen straks nog wel een algemeen verbindend verklaring van de minister?

Het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij is groot voorstander van wetgeving tegen leeftijdsdiscriminatie en ziet deze wet als een belangrijke eerste stap. Want ook buiten de arbeid komt leeftijdsdiscriminatie veelvuldig voor en is het net zo onterecht. Denk daarbij aan een 75-jarige die geen serviceflat meer kan kopen, of een startende ondernemer van 50 jaar, die geen
arbeidsongeschiktheidsverzekering meer kan afsluiten. Het LBL hoopt dan ook dat er tijdens de plenaire behandeling concrete afspraken worden gemaakt om het verbod uit te breiden naar goederen en diensten, zodat we werkelijk toegaan naar een samenleving voor alle leeftijden.