Gemeente Epe


02/09/2003
Veiligheidsonderzoek Gemeente Epe, 26% van ondervraagden maakt zich zorgen over omvang criminaliteit (daling met 8% t.o.v. 1999)

De veiligheidsenquête die dit voorjaar in de gemeente Epe is gehouden, heeft als een van de uitkomsten dat 26% van de ondervraagden zich zorgen maakt over de omvang van de criminaliteit. Ten opzichte van 1999 is dat een daling met 8%. Ook komt naar voren dat volgens de deelnemers aan het onderzoek de belangrijkste buurtproblemen zijn vernielingen, overlast van jongeren en diefstal uit de auto. Daarnaast is de meest genoemde reden om zich onveilig te voelen de dreiging die uitgaat van groepen rondhangende jongeren. Daarnaast zien de inwoners te hard rijdende auto's en gevaarlijke verkeerssituaties als veelvoorkomende verkeersproblemen. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden maakt zich zorgen over de omvang van de criminaliteit in de gemeente.

Steekproef
3800 huishoudens in de gemeente Epe hebben in het voorjaar de enquete ontvangen. In het onderzoek is de inwoners van de gemeente Epe gevraagd naar veiligheidsgevoelens, buurtproblemen, slachtofferschap, preventiemaatregelen en het functioneren van de gemeente en politie. Ook is gevraagd naar suggesties voor het veiligheidsbeleid. De veiligheidsenquête kan worden gezien als een steekproef. In totaal hebben 1283 huishoudens aan het onderzoek meegedaan. Deze respons van 34% is voldoende voor een redelijk representatief veiligheidsbeeld. In 1999 is ook een onderzoek gehouden. In de rapportage worden de uitkomsten van 1999 en 2003 onderling vergeleken.

Beoordeling gemeente en politie
Zeer positief zijn de inwoners (85%) over de frequentie van het ophalen van het huisvuil en ruim de helft is positief over het onderhoud van de straten, plantsoenen en straatverlichting. 56% van de inwoners die een klacht hebben ingediend over het functioneren van de gemeente geeft aan dat de klacht tot verandering heeft geleid. Meer dan de helft van de inwoners is tevreden op het optreden van de politie, 19% is ontevreden. De meeste contacten met de politie zijn voor het doen van aangifte. Ruim de helft van de inwoners geeft aan dat ze de politie te weinig in de buurt zien en dat de politie te weinig te voet surveilleert. Meer dan de helft van de inwoners weet niet dat de wijk een wijkagent heeft.

Wijkbijeenkomsten gemeenteraad
De uitkomsten van dit onderzoek worden door de gemeenteraad besproken op bijeenkomsten met inwoners in de verschillende wijken. Alle inwoners hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. De bijeenkomsten vinden plaats op 15, 16, 22 en 23 september. De gemeenteraad gebruikt de informatie uit het veiligheidsonderzoek en die uit de wijkbijeenkomsten van september voor de behandeling van het onderwerp integrale veiligheid in de raadsvergadering van 20 november a.s. Daaraan voorafgaand wordt in de raadscommissie Burger en Bestuur van 6 november a.s. dit onderwerp ook besproken

Het rapport van het veiligheidsonderzoek kunt u op deze site lezen.