Rijksuniversiteit Groningen

103-Uitvinder kunstnier Willem Johan Kolff bezoekt Groningen

Datum: 2 september 2003

Prof.dr. Willem Johan Kolff, de medicus-uitvinder die tijdens de oorlogsjaren in Groningen zijn eerste experimenten met een door hem ontwikkelde kunstnier verrichtte, zal op 11 september 2003 een kort bezoek brengen aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. De 92-jarige Kolff, die ter ere van het 60-jarig bestaan van de kunstnier even in Nederland is, zal voor het Biomaterialen Instituut BMSA een lezing houden over de geschiedenis en de toekomst van de kunstmatige organen. Na afloop brengt hij een bezoek aan het Groninger Meditech Center, waar hij een spin-off bedrijf van de RUG dat hartondersteunende bloedpompen ontwikkelt, formeel zal openen.

Prof.dr. Willem Kolff, die grote faam verwierf doordat hij tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 voor het eerst een ernstige nierpatiënt met de door hem ontwikkelde kunstnier in leven wist te houden, emigreerde in 1953 naar de Verenigde staten. Daar werkte hij ondermeer aan de verdere ontwikkeling van de kunstnier en droeg hij in grote mate bij aan de totstandkoming van het kunsthart, de hart-longmachine en het kunstmatige oog. Nu, 60 jaar nadat hij in Groningen zijn eerste experimenten uitvoerde, wordt Kolff beschouwd als de `Vader van de Artificiële Organen'.

Het werk van Kolff heeft een enorme impact op de geneeskunde gehad. Inmiddels hebben miljoenen mensen hun leven aan de nierdialyse te danken en is het gebruik van tijdelijke mechanische hart-ondersteuning niet meer uit de moderne hartchirurgie weg te denken.

Kolff heeft veel Nederlandse onderzoekers de kans geboden om zich tijdelijk in zijn Department of BioMedical Engineering van de Universiteit van Utah te bekwamen in het Artificial Organs onderzoek.

Ter ere van zijn jubileum wordt er in Kampen een van 9-13 september 2003 een Kolff Festival georganiseerd, waar Kolff een historische expositie zal openen en eregast zal zijn in een door de Nierstichting georganiseerd symposium.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. H.J. Busscher,wetenschappelijk directeur BMSA, tel. (050) 363 3140 of (050) 363 3148, e-mail: H.J.Busscher@med.rug.nl