Rijksuniversiteit Groningen

102-Alternatief ruilhandelcircuit is vooral een sociaal gebeuren

LETSystemen economisch niet rendabel

Datum: 2 september 2003

`Ik bak een taart voor jou, dan repareer jij mijn fiets.' Dat is in een notendop de essentie van het Local Exchange Trading System (LETS) dat stamt uit 1983. Als reactie op de hoge werkloosheid begon toen een groep mensen in de Canadese stad Comox Valley diensten en goederen met elkaar uit te wisselen. Ook in Nederland ontstonden LETS. Ir. Corine Hoeben onderzocht de Nederlandse LETSystemen en concludeert dat dit alternatieve ruilhandelcircuit vooral een sociaal gebeuren is. Vanuit economisch perspectief is deelname aan LETS meestal niet rendabel. Zij promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op 11 september 2003.

LETS gaat uit van het ruilen van diensten en goederen op basis van een puntensysteem. Hoeben: "Het gaat eigenlijk gewoon om een betaalmiddel. Ik bak voor jou een taart en we spreken af dat jij mij daarvoor vijftien punten geeft. Ik krijg dan van jou een cheque die ik inlever bij de administratie. Vervolgens worden die vijftien punten van jouw rekening afgeschreven en bij mij bijgeschreven."

Rood staan mag

Het verschil met het reguliere economische stelsel is dat rente niet bestaat en dat het niet erg is om rood te staan. Het is de bedoeling dat je de verdiende punten ook weer snel uitgeeft. Het ideaal was ooit nogal anarchistisch met als uitgangspunt dat iedereen in een bepaalde buurt of dorp lid zou worden en actief mee zou doen. Zover is het nooit gekomen. LETS bestaan tegenwoordig uit groepen van gemiddeld 45 leden die in een groter gebied wonen. Tweederde van de leden is vrouw. Iedere LETS heeft een kerngroep die de boel draaiend houdt en in de gaten houdt of alles goed gaat.

Opbrengst lager dan uitkering

Hoeben verspreidde twee enquêtes onder de leden van de negentig LETS-kringen in Nederland. Ze vroeg zich onder andere af hoe groot de economische invloed van LETS is. LETS is in Canada ontstaan als reactie op de hoge werkloosheid, maar toen de eerste LETS in Nederland van start gingen in 1994 ging het hier economisch juist vrij goed. Haar verwachting dat de economische motivatie om aan LETS mee te doen in Nederland vrij laag zou zijn, bleek te kloppen. Hoeben: "Mensen verhandelen over het algemeen niet zoveel, waardoor de opbrengst laag is. De inkomsten die mensen ontvangen met LETS blijven ver onder het uitkeringsniveau." Nu de werkloosheid in Nederland stijgt, verwacht ze wel een toename van de populariteit van LETS: "Je spaart met iedere transactie toch geld uit."

Gemeenschapsgevoel

Mensen blijken LETS vooral leuk te vinden omdat ze het gevoel krijgen dat ze bij een gemeenschap horen. Ze handelen niet alleen met elkaar, maar leren elkaar beter kennen en doen graag mee aan activiteiten als borrels en andere bijeenkomsten. Hoeben: "Het is vergelijkbaar met een voetbalclub. Bij een voetbalclub sporten mensen, maar leren ook anderen kennen en blijven eens hangen in de kantine. Dat geeft ook het gevoel dat je ergens bij hoort. Wat opvalt is dat vooral sociaal vaardige mensen die buiten LETS heel actief zijn, dat ook binnen LETS zijn. Ook blijkt dat het gemeenschapsgevoel in de kleinere LETS-kringen groter is dan in grotere groepen."

Idealisme

Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen ook om idealistische redenen lid worden van LETS. Hoeben: "Net als de sociale motivatie is de idealistische motivatie groter dan de economische. LETS trekt toch een bepaalde groep mensen aan, mensen uit de linkse hoek, die het leuk vinden om bezig te zijn met wat meer anarchistische dingen." Overigens is LETS niet voor iedereen weggelegd. "Je moet je goed realiseren dat je tijd nodig hebt om zelf diensten of goederen te leveren", aldus Hoeben. "En het kost sowieso veel tijd: als je naar de gewone kapper gaat, doe je meteen boodschappen. Laat je je haar knippen binnen LETS, dan moet je vaak naar de andere kant van de stad. Voor mensen die het erg druk hebben, is LETS niet erg geschikt."

Argwaan overheid onterecht

Hoeben vindt de argwaan waarmee de overheid het LETSysteem bekijkt onterecht. "Men is bang dat LETS een gevaar is voor het monetaire stelsel, maar daar is echt geen sprake van", benadrukt ze. De VVD heeft er zelfs kamervragen over gesteld en nu is het bij wet geregeld dat je boven een bepaalde omzet belasting moet gaan betalen. Hoeben: "Ik vind dat jammer, want daarmee wordt over het hoofd gezien dat mensen door LETS het gevoel krijgen dat ze bij een gemeenschap horen. Nu er zoveel wordt gesproken over gebrek aan saamhorigheid en het verdwijnen van gemeenschapszin zou de overheid juist dit soort activiteiten moeten stimuleren. Je moet het niet alleen als economisch systeem zien, maar als een sociaal systeem waarin mensen weer iets voor elkaar over hebben."

Curriculum vitae

Ir. Corine Hoeben (Rotterdam, 1970) studeerde rurale ontwikkelingsstudies aan de universiteit in Wageningen. Ze verrichte haar promotieonderzoek bij de onderzoeksschool ICS van de afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen en promoveert op 11 september 2003 tot doctor in de Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen bij prof.dr. S.M. Lindenberg. Sinds kort werkt zij als onderzoeker bij het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO). De titel van het proefschrift luidt: LETS' be a community. Community in Local Exchange Trading Systems. Het proefschrift wordt uitgegeven door Thela Thesis onder ISBN-nummer 90 5170 728 2.