European Commission

P/03/103

Brussel, 29 augustus 2003

12097/03 (Presse 248)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Rwanda

De Europese Unie verheugt zich samen met president Paul Kagame over de overwinning die hij heeft behaald bij de eerste pluralistische presidentsverkiezingen in Rwanda. De Europese Unie beklemtoont het belang van deze verkiezingen, die een fundamentele fase vormen in het proces van nationale verzoening in dit land. Het organisatorische werk dat is verricht vormt een bemoedigend teken van de vooruitgang die Rwanda heeft bereikt in de nauwelijks negen jaar die zijn verstreken na de volkerenmoord waardoor dit land werd getraumatiseerd.

De Europese Unie merkt met voldoening op dat deze verkiezingen, zoals door haar verkiezingswaarnemingsmissie werd geconstateerd, kalm en ordelijk zijn verlopen en dat het volk er zeer talrijk aan heeft deelgenomen, hetgeen getuigt van de wil van het Rwandese volk om gezamenlijk aan zijn toekomst te bouwen binnen een kader van vrede, veiligheid en ontwikkeling. De Europese Unie verklaart zich bereid het Rwandese volk terzijde te staan bij het nastreven van deze doelstelling.

De Europese Unie moet er evenwel aan herinneren dat de verkiezingswaarnemingsmissie in haar voorlopige verklaring verscheidene opmerkingen heeft gemaakt over incidenten, pesterijen en intimidatie, verdwijningen en arrestaties van leden van de politieke oppositie. De Europese Unie verwacht dat een transparant onderzoek naar deze feiten wordt ingesteld.

De Europese Unie doet een beroep op president Kagame om gebruik te maken van het mandaat dat hij van het volk heeft ontvangen en ervoor te zorgen dat alle Rwandezen dezelfde grondwettelijke rechten genieten. Het Rwandese volk heeft gekozen voor een politiek vredesproces dat voor iedereen een kans betekent om te werken aan een democratische samenleving.

De Europese Unie hecht, in het kader van haar betrekkingen met dit land, veel belang aan de democratisering en de vestiging van de rechtsstaat in Rwanda. Dit is de context waarbinnen de Europese Commissie samen met lidstaten belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de electorale bijstand. Tegen diezelfde achtergrond werd een verkiezingswaarnemingsmissie gestuurd op verzoek van de Rwandese autoriteiten. In haar gemeenschappelijk standpunt inzake Rwanda van 21 oktober 2002 heeft de EU haar steun toegezegd aan het verkiezingsproces, dat allesomvattend moet zijn en ervoor dient te zorgen dat alle Rwandezen en alle sectoren van de samenleving (met inbegrip van de politieke partijen) vrijuit hun mening kenbaar kunnen maken. De Europese Unie neemt in dit verband met zorg nota van de moeilijkheden die de stuwende krachten achter de politieke partijen ondervinden wanneer zij publiekelijk tegen de gevestigde macht actie voeren.

Gelet op het voorgaande richt de Europese Unie een oproep tot de Rwandese regering om de deelname aan de democratie te verruimen door het politieke proces open te stellen voor alle partijen die de democratische beginselen delen. De Europese Unie verwacht dat de Rwandese regering bij de volgende parlementsverkiezingen op 1 oktober duidelijke signalen in die zin uitstuurt.

De toetredende landen Cyprus, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië, de geassocieerde landen Bulgarije, Roemenië en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---