UNIE VAN WATERSCHAPPEN
Waterschappen nog enkele weken alert op gevolgen droogte
De waterschappen dienen nog enkele weken alert te zijn op de gevolgen van de afgelopen droogteperiode voor hun regionale waterkeringen, met name voor de zogenoemde veenkaden. In die tijd worden op verschillende lokaties metingen verricht naar de mate van herstel van de veenkeringen. Daarbij wordt nagegaan wanneer het vochtgehalte in de verdroogde veendijken weer op zodanig niveau is dat hun gewicht en daarmee hun stabiliteit volledig terugkeert. Dat kan overigens per lokatie verschillen.
Voortdurende visuele controle door de waterschappen van hun duizenden kilometers regionale waterkeringen blijft intussen de enige reeële inspectie-mogelijkheid. De resultaten daarvan kunnen aanleiding zijn voor nader specialistisch onderzoek.
Een twintigtal deskundigen heeft dit dinsdag 2 september vastgesteld tijdens een spoedberaad op uitnodiging van de Unie van waterschappen naar aanleiding van de dijkafschuivingen bij Wilnis en Rotterdam. Het betrof deskundigen van enkele waterschappen, de overkoepelende Unie van Waterschappen, het ministerie van Verkeer & Waterstaat en enkele kennisinstituten, onder welke GeoDelft. Het gezelschap stelde in gezamenlijkheid vast dat de waterschappen alert en pro-actief hebben gereageerd op de droogte en mogelijke gevolgen van regenval na de droogte.
De deelnemers aan het beraad waren unaniem van mening dat de afschuivingen in Wilnis en Rotterdam uitzonderlijke incidenten zijn: de betrokken kades zijn op een manier bezweken die zich niet eerder in Nederland heeft voorgedaan en waarmee geen ervaring is opgedaan.
Nader onderzoek moet uitwijzen hoe deze afschuivingen konden plaatsvinden. De uitdroging van het veen speelde een rol, maar welke grond- en bodemmechanismen exact een rol hebben gespeeld, is nog in onderzoek. Fundamentele kennis is daarvoor nodig. Op dit moment is er te weinig bekend van de invloed van droogte op met name veendijken, luidde de conclusie.
Het deskundigenberaad concludeerde voorts dat er als gevolg van de droogte geen acuut vei-ligheidsprobleem is ten aanzien van de primaire waterkeringen in ons land. De stabiliteit van deze waterkeringen is door de droogte niet in het geding. Primaire waterkeringen dienen in de eerste plaats de veiligheid van de bevolking. Regionale waterkeringen zijn er vooral ter voorkoming van wateroverlast.
De deskundigen bespraken tot slot de mogelijkheden en de voor- en nadelen van aanvullende technieken naast de visuele inspecties van de regionale waterkeringen. Dergelijke technieken zijn nu niet voorhanden, maar dienen wel nader te worden bestudeerd en ontwikkeld. Opgemerkt dient te worden dat aanvullende technieken op zich niet leiden tot voorkoming van incidenten zoals bij Wilnis en Rotterdam. Zij helpen de controleurs in de toekomst mogelijk betere analyses te maken van eventuele risico's.
Voor nadere informatie kunt u terecht bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Water-schappen. Telefoon: 070-3519775 of
06-53175864.
- Einde Persbericht -
02 sep 03 14:12