De Unie


UWV: Laatste ontwikkelingen

2 september 2003 - Ik wil u door deze brief even op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen binnen het UWV. Achtereen volgens wil ik u informatie geven over onderwerpen die de laatste tijd hebben gespeeld alsmede ontwikkelingen binnen De Unie over het het UWV.


1.Addendum
Als laatste heeft u informatie van De Unie ontvangen over het addendum.
Tijdens mijn vakantie heeft, mijn tijdelijke vervanger, Han ter Halle aan een aantal leden, die vragen hebben gesteld naar aanleiding van het addendum, door middel van een brief antwoord gegeven. Na het versturen van die brief zijn er nog meer vragen gesteld. De inhoud van de brief van Han zal daarom nogmaals als bijlage hierbij worden gevoegd.
De uitslag van het addendum is dat ongeveer 1/7 van de stemmers tegen het addendum waren. De uitslag was dus ruim positief. Dit betekend dat de inhoud van het addendum onderdeel zal gaan uitmaken van de tekst van het sociaal plan.

Omdat wij als vakbonden vinden dat het proces dat heeft geleid tot het addendum nogal onbevredigend is verlopen hebben wij de directie van het UWV uitgenodigd om met elkaar te spreken over de wijze van onderhandelen. Hierover zullen wij binnenkort met elkaar in gesprek gaan en nader afspraken maken.


2.Reorganisatie traject
Er komen steeds meer vragen binnen over de reorganisatie. De plannen die al lang bekend zijn begint men nu uit te voeren. Steeds meer mensen voelen dat de gevolgen van de reorganisatie steeds dichterbij komen.

We zullen een paar zaken daarom even op een rij zetten.
- De plannen van de stroomlijning van het UWV naar een eigen organisatie is al lang bekend.

- Het Kompas 2005 is daarvoor richting gevend, de jaarplannen van de afgelopen jaren en nu het actuele jaarplan voor 2004 is van groot belang.

- Van belang is dat er al geruime tijd geleden, in de tijd voorafgaand aan de fusie van de afzonderlijke bedrijven, een sociaal plan is afgesloten. Het sociaal plan is geschreven voor de fusie (en het ineen schuiven van de betrokken organisaties) en de daarop volgende reorganisaties en alle overige veranderingen binnen UWV, inclusief bijvoorbeeld krimp.
Het sociaal plan regelt de gevolgen van dergelijke veranderingen.
- Ter verduidelijking van een aantal zaken rondom de reorganisatie is er door het UWV een handleiding P&O bij reorganisaties voor managers en P&O-adviseurs gemaakt, waarin een aantal zaken nog eens duidelijk zijn beschreven. De handleiding is verkrijgbaar bij de kaderleden van De Unie. Binnenkort zal dit ook op het UWV intranet verschijnen.

- Er zijn echter nog een aantal ontwikkelingen die bijdragen tot een nog grotere onrust. SUB, Walvis, de ontwikkelingen nav daling instroom WAO en de mogelijke WAO veranderingen geven reden tot ontwikkeling van onderzekerheid. Mogelijke gevolgen van deze ontwikkelingen zullen ook met behulp van het huidige sociaal plan worden opgelost.

Dit betekent dat de reorganisatie inmiddels een rijdende trein is.

Voor alle duidelijkheid zal ik proberen kort te schetsen hoe en wanneer de reorganisatie ook echt dicht bij U in de buurt zal komen.


- De plannen zijn op hoofdlijnen wel duidelijk. Daarover is al veel geschreven en ligt ook al veel vast.

- De daadwerkelijke uitvoering is onder constructie. Er moeten nogal wat stappen gezet worden voordat duidelijk is voor wie de gevolgen daadwerkelijk zichtbaar worden.

Omdat ik merk dat veel leden onzeker zijn over de persoonlijke situatie geef ik in 9 stappen, in hoofdlijnen, aan wat het meest negatieve scenario is wat een medewerker kan overkomen.

Stap 1
Er zal een reorganisatieplan gemaakt worden voor de afzonderlijke regios en afdelingen. Onderdeel van dit plan zal een hoofdstuk personeel moeten zijn.
Hierin zal worden beschreven welke veranderingen er komen en wat dat betekent voor de personeelsleden in functies en aantallen. Men is nu bij AG bezig met de invoering van referentiewerkproces AG, en op niet al te lange termijn met boventalligheidslabelling !!!!!!

Stap 2
Het plan zal eerst via de medezeggenschap gaan ter toetsing. Dan zijn de plannen dus al gereed en vermoedelijk de namen al ingevuld, omdat er anders geen personeelsplan kan worden gemaakt. Pas als de medezeggenschap akkoord is gegaan, zal men verder kunnen gaan. Hou dus de medezeggenschap in de gaten en vraag de leden van de ondernemingsraad hoe ver de plannen zijn!!!

Stap 3
Nu kan men pas verder Nu is ook bekend wat de gevolgen voor het personeel zijn. Men weet hoe de nieuwe situatie er uit ziet. Ook wordt nu duidelijk welke toeleiding men heeft naar de nieuwe functies (a, b, c etc.).

Stap 4
De plaatsing naar de nieuwe functies gaat plaatsvinden. Hierbij zijn een aantal afspraken leidend.

- de a, b, c en d functies.

- cohortensysteem (afspiegelingsprincipe) waarbij het personeel zal worden ingedeeld in leeftijdscategorieën van 15-24 25-34 35-44 45-54 55-ouder. Dit is gedaan om de leeftijdsopbouw van het UWV zoveel mogelijk in tact te houden.

- leeftijd maal diensttijd wordt gebruikt als het slechts over een enkele functie gaat.

Stap 5
Eventuele boventalligheid wordt nu duidelijk.

Stap 6
Drie (3) Maanden voor men daadwerkelijk boventallig wordt krijgt men eerst de aanzegging daartoe. De manager moet nu een persoonlijk plan van aanpak maken en de persoon aanmelden bij het transferbureau. Controleer als medewerker of het ook klopt..Heeft men de juiste volgorde gebruikt? Ga op tijd na of alles klopt..Als er iets onduidelijk is vraag het na.
Indien u denkt dat de regels niet zijn nagekomen of er fouten m.b.t. de plaatsing zijn gemaakt, maak er werk van en maak bezwaar!!!!!

Stap 7
Daadwerkelijke boventalligheid aanwijzing. Zoektermijn begint nu te lopen. Dit is een periode van 6 tot 27 maanden, afhankelijk van de leeftijd. Nu wordt een functie intern of extern gezocht. Wacht niet, denk niet dat er nog voldoende tijd is..Probeer iets te vinden dat ook bij u past. Ga niet overhaast met de eerste de beste baan aan de haal.Oplossingen liggen niet voor het opscheppen, neem ook zelf initiatief!!

Stap 8
Indien aan eind van de zoekperiode nog geen plaatsing intern of extern heeft plaatsgevonden, dan volgt ontslag.

Stap 9
Bij ontslag geld de wachtgeldregeling zoals in artikel 11.4 van de CAO UWV. Hierbij speelt het product van leeftijd x dienstjaren een rol in de termijn van aanvulling.

Wij hopen dat dit voor U niet het geval zal zijn.

Indien een medewerker bij aanzegging van boventalligheid 55 jaar of ouder is dan kan men spreken van een financiële dekking tot pensioen (op voorwaarde dat de vervolg uitkering WW blijft bestaan.zo niet dan zal met UWV opnieuw onderhandeld moeten worden over dit onderwerp).

2.1. GERUCHT ontzenuwt!
Er komen bij De Unie vragen binnen omdat men zou hebben gehoord dat indien de leeftijd x dienstjaren = groter dan 1700, er een mogelijkheid zou zijn om gebruik te kunnen maken van een afvloeiingsregeling. De gerucht is besproken met de directie van het UWV en werd direct ontkent. Het is volgens de spreker geen richtlijn en ook nooit aan iemand aangeboden.

2.2. 800 mensen naar belastingdienst.
Er komen veel vragen binnen over de selectiecriteria van de UWV werknemers die zullen overgaan naar de belastingdienst. Uitgangspunt aldus de UWV is dat de medewerkers het werk zullen volgen. Er komen signalen via leden binnen dat het er op lijkt dat de belastingdienst zelf wil selecteren. De Unie zal doen wat in haar mogelijkheden ligt om ervoor te zorgen dat dit proces juist zal verlopen. Ook De Unie vind dat het volgen van het werk een juist uitgangspunt is.

2.3 Preventief toepassen van sociaal plan?
Het UWV heeft aangegeven dat dit een mogelijkheid kan zijn. Er zal door het UWV een zorgvuldige afweging aan vooraf gaan.


3. OR UWV.
De Unie mag zich verheugen in een groot aantal leden in de verschillende nieuwe medezeggenschap gremia. Zo zijn de voorzitter van de OR en ook de voorzitter van de belangrijke commissie sociaal beleid beiden lid. Verder hebben vele leden zitting genomen in verschillende commissies.
Binnenkort kunt u een overzicht van de OR leden van De Unie terugvinden op de website van De Unie.
Ik wens de leden in de komende tijd veel sterkte toe. Zij zullen zware beslissingen moeten nemen in het kader van de reorganisatie. De Unie heeft regelmatig overleg met de medezeggenschap. Ook heeft De Unie een taak om haar leden in de medezeggenschap te voorzien van informatie.


4. Ontwikkeling van de bedrijfsledengroep (kaderleden). In de afgelopen periode hebben ondergetekende en de zittende kaderleden enige ordening
In de kadergroep aangebracht.
Er is een structuur aangebracht zoals u binnenkort op de website kunt zien.
Wij nodigen u dan ook uit om bij specifieke vragen niet te aarzelen en direct contact te zoeken met de kaderleden.


5. Tips in het kader van de komende ontwikkelingen.
-Blijf rustig onder de huidige ontwikkelingen.
-Zorg dat u goed op de hoogte bent en blijft van de ontwikkelingen van uw vestiging / regio / afdeling.

-Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen die de medezeggenschap waaronder u valt doormaakt.

-Kijk regelmatig op het intranet en de website van De Unie.
-Schroom niet om vragen te stellen aan P&O-adviseurs / managers / ondernemingsraad en vakbond.

-Bewaar relevante brieven en memos.

-Zorg dat u precies weet wat u huidige functie is .overleg eventueel met uw manager.


6. Wie zit waar??
Veel leden van De Unie staan in de ledenadministratie nog vermeld onder oude werkgevers namen. Velen staan nog bekend onder UVI namen of mogelijk nog van perioden daarvoor.
Wij vragen u gebruik te maken van de mogelijkheid om via de website (via LEDEN en MUTATIEFORMULIER) door te geven wat de huidige werkgever is.


7. Reageer op bezuinigingsplannen van het Kabinet! De Unie is hard bezig met het formuleren van standpunten als reactie op de bezuinigingen van het kabinet Balkenende II. De inbreng van onze leden is daarbij onmisbaar. Hebt u ook een mening over de bezuinigingen? Stuur dan een mail naar prinsjesdag@unie.nl .

Ik hoop u hiermee weer wat duidelijkheid te hebben verschaft. Binnenkort zal de website (www.unie.nl) weer up to date zijn. Het is de bedoeling dat daar steeds de laatste ontwikkelingen bekend worden gemaakt.

Bijlage: brief van Han ter Halle, die u kunt downloaden.

Met vriendelijke groet,

Roel Zijlstra

* Intropagina Sociale Verzekeringen

* Integrale tekst brief Han ter Halle (pdf)

dinsdag, 2 september 2003