LEI

persbericht / nr. 1746

2-september-2003

Netwerk rond agrarische ondernemer krijgt grotere rol bij innovatie

De toepassing van milieuvriendelijke technieken verloopt in de land- en tuinbouw minder snel dan beoogd. Het ministerie van LNV wil daarom een nieuwe impuls geven aan op duurzaamheid gerichte innovaties. Het innovatieproces zou kunnen worden versneld door de omgeving van de agrarische ondernemer er meer bij te betrekken. In opdracht van het ministerie ontwikkelde een projectteam van LEI, PPO en IMAG hiervoor het concept van socio-technische netwerken. Dit zijn op innovatie gerichte samenwerkingsverbanden tussen agrarische ondernemers en hun omgeving: toeleveranciers, verwerking en distributie, kennisorganisaties en overheid. Dit jaar starten chrysantentelers en akkerbouwers met steun van het projectteam twee van zulke netwerken, waarin de technische en sociale eisen die innovaties stellen in onderlinge samenhang worden aangepakt.

Voor een geslaagde innovatie is meestal meer nodig dan het toepassen van een paar nieuwe technieken binnen het eigen bedrijf. Geïntegreerde plaagbeheersing in snijbloemen kan bijvoorbeeld alleen van de grond komen als in samenwerking met veilingen en andere partijen in de keten een deelmarkt met eigen kwaliteitskenmerken wordt ontwikkeld. Ook de waardering van maatschappelijke organisaties en overheid en de samenwerking met collega's zijn belangrijk voor het slagen van een innovatie.

Een kopgroep van ondernemers neemt zelfstandig initiatieven in innovatie, maar de grote middengroep hoort tot het meer afwachtende type ondernemer. Die is sterk georiënteerd op wat zijn directe omgeving (toeleverancier, veiling, studieclub, belangenorganisatie) zegt. Het innovatiebeleid en de bijbehorende stimuleringsprojecten zijn tot nu toe vooral gericht op de kopgroep. Om het vernieuwingsproces op gang te houden is meer aandacht nodig voor de middengroep, die vooral kan worden bereikt door inschakeling van de partijen in zijn omgeving.

Deze partijen denken echter vaak heel verschillend over de rol van techniek, mens, markt en maatschappij in het productieproces. Het projectteam bracht de verschillende visies in kaart door middel van een sectorbrede interviewronde in 2002. Door de tegenstrijdige signalen wordt de ondernemer afgeschrikt om veranderingen richting duurzaamheid door te voeren. Socio-technische netwerken kunnen een krachtig middel vormen om de uiteenlopende visies bij elkaar te brengen en tot een gedeeld toekomstbeeld voor het bedrijf te komen.
---

Innovatieprocessen in de praktijk; Grondslagen voor een eigentijds innovatiedrieluik. Het rapport bestellen 'rapport 6.03.12'.