Gemeente Maassluis

Persberichten

2-9-2003

In augustus 825 stankklachten gemeld bij DCMR

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in augustus 825 stankklachten behandeld. Dat zijn 8 klachten meer dan het gemiddelde van de maanden augustus in de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar augustus werden 697 stankklachten bij de meldkamer behandeld.

De meeste stankklachten kwamen deze maand binnen over de volgende voorvallen:

Avram, Botlek
Op 6 en 7 augustus zijn 44 klachten binnengekomen over een zurige compostlucht in Rozenburg en Maassluis. De klachten zijn veroorzaakt door Avram Compostering in het Botlekgebied. Bij uitgebreid onderzoek door de uitrukdienst van de meldkamer en een inspecteur van de afdeling handhaving bleek dat het bedrijf GFT afval langer dan vergunt buiten heeft laten liggen. De DCMR heeft handhavend opgetreden door het opstarten van een dwangsomprocedure. De geur die normaal bij het composteringsproces vrijkomt is vermoedelijk door de zeer warme weersomstandigheden versterkt. Hierdoor ontstond benedenwinds van het bedrijf stankoverlast. In de maand augustus veroorzaakte Avram in totaal 58 stankklachten.

Landbouw
In de maand augustus ontving de meldkamer van de DCMR 128 stankklachten over compost- en mestlucht. Het merendeel van de klachten kwam binnen in de periode van 18 tot en met 20 augustus. De klachten kwamen vooral uit Spijkenisse, maar ook uit Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam en Bergschenhoek. Nu de oogst is binnengehaald, is het voor de boeren tijd om hun land met compost of mest te bewerken. Compost moet een wettelijk vastgelegde samenstelling hebben om te mogen verspreiden op het land. Mest moet geïnjecteerd worden of ondergespit. Afhankelijk van de meteorologische omstandigheden, zoals temperatuur, vochtigheid en windrichting, is er kans op stankoverlast. De meldkamer noteert klachten over landbouw en geeft deze vervolgens door aan de regionalemilieupolitie en de Algemene Inspectiedienst (AID). De AID is de verantwoordelijke overheidsdienst voor de handhaving van de milieuregels voor landbouw en visserij. In verband met het grote aantal klachten onderzoeken de AID, de politie en de DCMR of de boeren zich aan de voorschriften hebben gehouden.

Codeperiode
Door het warme weer en de lage windsnelheid in begin augustus bleef de luchtverontreiniging in de omgeving van de industrie hangen. Bij dit weer stapelt de verontreiniging zich als het ware op. Om te voorkomen dat de concentraties zo hoog worden dat dit schadelijk is voor de gezondheid geeft de DCMR een waarschuwingscode uit voor de industrie in het Rijnmondgebied. Volgens de voorschriften in de milieuvergunning van de bedrijven, moeten zij de verlading van stoffen die luchtverontreiniging kunnen veroorzaken (de zogenaamde reactieve koolwaterstoffen) verminderen. Op 5 augustus heeft de meldkamer van de DCMR door het uitgeven van code 1 voor reactieve koolwaterstoffen een voorwaarschuwing gegeven. Bij code 1 moeten de bedrijven alle verladingen doorgeven, maar ze hoeven nog geen maatregelen te nemen. Vanaf 7 augustus is code 2 voor reactieve koolwaterstoffen ingesteld. Vanaf dat moment moeten de bedrijven de verladingen van die stoffen met 50 procent verminderen. Deze maatregel is ingesteld omdat er ernstige smog werd verwacht. Op 10 augustus is in het Rijnmondgebied in de middag daadwerkelijk ernstige smog gemeten. Omdat ook sprake was van stankklachten die verband hielden met de weersomstandigheden is vanaf 7 augustus tevens een code ingesteld voor stank. De industrie moet daarom ook verladingen van stankstoffen aan de meldkamer van de DCMR melden. Omdat de weersomstandigheden verbeterden, werden op 13 augustus de codes ingetrokken. Tijdens deze codeperiode zijn in totaal 110 stankklachten die toe te wijzen zijn aan de weersomstandigheden bij de meldkamer van de DCMR binnengekomen.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333.