NIERSTICHTING NEDERLAND

Kabinetsplannen ziekenvervoer desastreus voor nierpatiënten

Bussum, 2 september 2003 - Nierpatiëntenvereniging LVD en Nierstichting Nederland vinden het onacceptabel als de vergoeding van de kosten voor het zogenaamde 'zittend ziekenvervoer' (veelal taxivervoer) uit de ziektekostenverzekering verdwijnt. Voor dialyserende nierpatiënten heeft dit zeer grote gevolgen. Zij moeten drie keer per week naar een dialysecentrum om daar hun bloed te laten filteren. Voor vervoer zijn zij afhankelijk van een taxi, aangezien ze na de behandeling vaak misselijk en duizelig zijn. Zonder de dialysebehandeling komen deze patiënten te overlijden. Chronisch zieken zouden door dit kabinet worden ontzien. Maar de invoering van deze maatregel betekent voor nierpatiënten dat zij hun levensreddende dialysebehandeling niet meer kunnen ondergaan.

Het afschaffen van de vergoeding voor 'zittend ziekenvervoer' heeft grote gevolgen voor dialyserende nierpatiënten. Deze groep patiënten leeft veelal op of rond het sociaal minimum, heeft vaak geen perspectief op betaald werk en heeft vaak al zeer hoge extra ziektekosten. Wanneer het 'zittend vervoer' niet meer vergoed zou worden, betekent het dat deze nierpatiënten verstoken blijven van hun levensreddende behandeling. Nierpatiëntenvereniging LVD heeft berekend dat een dialysepatiënt gemiddeld meer dan 9.000 km per jaar naar en van de dialyse reist. Dat betekent een extra kostenpost van gemiddeld
1.750,- Euro per maand voor een dialyserende patiënt.

Een mogelijkheid zou zijn dat artsen op medische gronden zouden besluiten patiënten per ambulance op te halen. Of om patiënten op te laten nemen in ziekenhuizen om de behandeling te ondergaan. In dat geval zouden de kosten van de zorg voor nierpatiënten alleen maar toenemen.

Het afschaffen van de vergoeding voor 'zittend ziekenvervoer' is niet alleen ongewenst voor nierpatiënten, maar ook voor andere patiëntengroepen (denk aan bestralings- of revalidatiepatiënten).

Noot voor de redactie,