FNV

Kappers meer RSI dan beeldschermwerkers

Uit onderzoek in de kappersbranche door onder andere TNO Arbeid, is gebleken dat het aantal spier- en gewrichtsaandoeningen in de branche verontrustend hoog is. Zo heeft 49% van de werkenden in de kappersbranche regelmatig RSI-klachten. Dit percentage bedraagt volgens datzelfde onderzoek bij beeldschermwerkers 31%. De Kappersbond FNV en de ANKO verspreiden daarom het informatiepakket 'Kromme Zaken'. Het doel van deze actie is om de kapper bewust te maken van een gezonde manier van werken en om gezondheidsklachten te minimaliseren.
Dit pakket wordt toegezonden aan alle werkgevers, ZZP-ers, leerlingen, stagiaires (zowel in het MBO als het Vmbo). Maar ook docenten van de kappersopleidingen en adviseurs ontvangen een dergelijk pakket. Het pakket wordt in een oplage van circa 70.000 stuks verspreid.

Het informatiepakket 'Kromme Zaken' bestaat uit onder andere een interactieve CD-Rom. Op deze CD-Rom wordt aan de hand van een soapfilmpje - met de acteurs Bas Muys en Liesbeth Kamerling (bekend van o.a. Goede Tijden Slechte Tijden)- uitleg gegeven over hoe je klachten met betrekking tot houding en beweging kan verminderen. Naast de CD-Rom bevat dit pakket ook een brochure en een flyer.

Video en lesbrief
Alle kapsalons, kappersopleidingen en vmbp-scholen in Nederland ontvangen naast het informatiepakket ook de video en lesmateriaal 'Kromme Zaken'. De video bestaat uit hetzelfde 'soapfilmpje' als op de CD-Rom en een instructiefilm. De video geeft op een heldere wijze uitleg hoe je als kapper het beste kunt staan en werken, wat een goede of foute houding is en wat je kunt doen om lichamelijke klachten te voorkomen. De video en de daarbij behorende lesbrief zijn perfect te gebruiken voor trainingen in de salon en op school.

Met deze unieke actie van de Kappersbond FNV/FNV Schoonheidsverzorging en de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) worden kromme zaken hopelijk tot het verleden verbannen en spreken we in de toekomst alleen over rechte zaken.