MARIN
MARIN sluit uniek convenant met het Maritieme Bedrijfsleven
MARIN
Maritiem Research Instituut Nederland
PERSBERICHT
Versterking van het Maritieme Cluster in Nederland
Maritiem Research Instituut Nederland sluit uniek convenant met het Maritieme Bedrijfsleven
In Wageningen zal op 2 september 2003 door drs. J.H. de Groene, plv. directeur generaal voor Innovatie van het ministerie van Economische Zaken, het startschot worden gegeven voor de instelling van de MARIN Stakeholders Association (MSA) door het bedrijfsleven. De officiële oprichtingshandeling wordt uitgevoerd in de faciliteiten van MARIN.
Het Maritiem Research Instituut Nederland is wereldwijd een toonaangevend Groot Technologisch Instituut (GTI) voor de maritieme sector. MARIN is in 1932 opgericht en realiseert een omzet van ruim 25 miljoen euro met de ontwikkeling en toepassing van kennis om maritieme bedrijven, zoals rederijen, scheepswerven, marines, oliemaatschappijen en offshore contractors en overheden te adviseren over zaken als prestatie, inzetbaarheid, veiligheid, eisen aangaande constructie en comfort van schepen en offshore constructies. Het kennisgebied richt zich op de interactie tussen schip en water (de hydromechanica), nautische aspecten, simulatie technologie, trainingen en metingen op ware grootte.
Om de duurzame positie van MARIN als kenniscentrum en dienstverlener voor de maritieme industrie te waarborgen en te versterken is in nauwe samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven besloten om te komen tot de oprichting van de MSA. De MSA, waarin een tiental grote Nederlandse maritieme bedrijven participeren, stelt MARIN ten eerste in staat gebruik te maken van de kennis en ervaring van deze bedrijven zodat het Kennisinstituut zich goed kan positioneren als dienstverlener voor de industrie. Ten tweede biedt de MSA MARIN een garantiefonds ter ondersteuning van de liquiditeitspositie van het instituut. Tenslotte is de oprichting van de MSA voor de overheid een basis voor haar toezegging om de kennisontwikkeling voor de jaren 2003 tot en met 2007 te blijven financieren.
Vertegenwoordigers van de MSA krijgen een plaats in de MARIN Raad van Toezicht en in de Adviesraad voor markt- en technologieontwikkeling; zij krijgen een inbreng in het sturen van de strategie en van het fundamenteel-toegepast onderzoek van MARIN. Dit garandeert dat de dienstverlening van het Kennisinstituut nauw aansluit bij de huidige en de toekomstige vraag van het bedrijfsleven.
De MSA stelt het MARIN in staat om samen met andere kennisaanbieders (universiteiten, TNO, Koninklijke Marine) een goede, efficiënte en doelmatige bijdrage te leveren aan de innovatiekracht van de Nederlandse maritieme sector. Deze bijdrage is voor de sector van groot belang om de concurrentiepositie op het gebied van innovatie in producten te versterken en om te kunnen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken als veiligheid, milieubelasting en mobiliteit.
De volgende bedrijven participeren reeds in de MSA: Allseas Engineering B.V., Heerema Holding Construction Inc., IHC Caland N.V., Keppel-Verolme B.V., Koninklijke Wagenborg, Damen Shipyards Group, P&O Nedlloyd, Shell Global Solutions International B.V. en Wärtsilä Propulsion Netherlands B.V.
Door het oprichten van de MARIN Stakeholders Association wordt het startsein gegeven voor een unieke publiek-private samenwerking, waar overheid, bedrijfsleven en Kennisinstituut de handen ineen slaan om de, op dit moment zo onder druk staande, maritieme activiteit in Nederland extra en duurzaam te stimuleren.
MARIN
Wageningen, 29 augustus 2003
Postbus 28
6700 AA Wageningen
E-mail info@marin.nl
Internet www.marin.nl
Tel. +31 317 493 911
Fax +31 317 493 245
EINDE PERSBERICHT
29 aug 03 13:21