Fontys


donderdag 28 augustus 2003

donderdag 28 augustus 2003

Eerste afgestudeerden Fontys Rockacademie
Dinsdag 2 september vindt in Popcentrum 013 te Tilburg de diploma-uitreiking plaats van de eerste afgestudeerden van de Fontys Rockacademie. Geen gewone diploma-uitreiking, maar een avondvullende show onder de naam `Historisch moment', waarin de afgestudeerden zich presenteren.

De Fontys Rockacademie, een initiatief van het Nationaal Pop Instituut, startte in september 1999 als de eerste hbo-opleiding op het gebied van popmuziek. Momenteel telt de academie 160 studenten. Onderstaand worden de eerste zeven afgestudeerden beschreven.

Michiel van Horen (25) uit Weert
Michiel zingt in de bands Dogman en Egocatcher en is een zanger met belangstelling voor techniek. Al bij het binnenkomen van de academie, wist hij dat hij voor de afstudeerrichting techniek zou kiezen. Zijn interesse in materialen die gebruikt worden in muziektechniek bracht hem tot een onderzoek naar het gebruik van rubber bij het ophangen van conussen in speakers. Hij besloot dit in de praktijk te onderzoeken, door zelf een actieve studio monitorspeaker te ontwerpen én te bouwen. Behalve in de studiowereld ziet hij zijn kansen ook in het live uitversterken van theaterproducties.

Maartje Simons (26) uit Rotterdam
Ze is als Maartje Simons op school gekomen en studeerde af als de performer Marzj. Haar ontdekkingsdrang bracht haar in de wereld van niet-alledaagse popmuziek en momenteel bespeelt ze haar drumstel onder andere in de League of XO Gentlemen. Maar haar ambitie gaat verder want ze wil na de Rockacademie kijken of ze elders in de wereld wellicht haar horizon kan verbreden en haar mogelijkheden verder kan ontwikkelen. Samen met de Rockacademie wordt er gezocht naar mogelijkheden om in Engeland of Amerika verder te studeren.

Emily van Orsouw (24) uit Tilburg
Vanaf het eerste moment was duidelijk dat Emily een sterke vertegenwoordiger was van de vrouw in de popmuziek. Zij is de eerste student van de Fontys Rockacademie die afstudeert als docent. Op het podium is ze nog steeds de gepassioneerde singer/songwriter van Toadstool en Dolorés maar vanaf haar stage is ze ook verbonden aan de Tilburgse Dans- en Muziekschool. Hier geeft ze zangles, organiseert diverse cursussen en leidt allerhande projecten. Kortom, dit is het profiel van de toekomstige muziekdocent, zoals dat de academie voor ogen staat.

Monique van Dinther (25) uit Tilburg
Ook in de aanname van studenten heeft de Fontys Rockacademie een strategie die ervoor zorgt dat de studentbezetting gevarieerd blijft. Hierbij wordt een beetje risico niet uit de weg gegaan. Zo kwam Monique vier jaar geleden op school als iemand met weinig ervaring, maar de academie zag in haar iemand die gedisciplineerd kon studeren. Dat heeft ze ook bewezen: in één lijn naar de eindstreep, zonder hobbels en impasses. Tijdens haar studietijd speelde ze in veel bezettingen, schreef degelijke songs - zowel voor haarzelf als voor anderen - en won buiten school een paar mooie prijzen. Monique studeert af als songwriter/performer en gaat in de toekomst verder onder haar artiestennaam Fairo. Onder deze naam gaat haar muziek verschijnen, zelf geschreven, gearrangeerd, georganiseerd en uitgevoerd.

Stella Vermeulen (26) uit Amsterdam
Stella is vier jaar geleden op de academie toegelaten als zangeres, maar ze kwam tijdens haar studie tot de conclusie dat ze als ondernemer de muziekwereld in wilde stappen. Zingen is nog slechts een detail van haar drukke bezigheden, want onlangs heeft ze in Tilburg haar eigen boekings- en managementkantoor opgericht, waarin ze ook andere acts en bands wil onderbrengen. Hiermee gaat ze zich richten op het zogenaamde feesten - en partijencircuit, want Stella houdt van spetterend gebrachte shows. Tijdens haar stage bedacht ze het concept van haar band Glamourama!, richtte deze ook meteen op en is tot op de dag van vandaag de absolute bandleider en manager van deze dertienkoppige formatie.

Driek Stevens (28) uit Kloetinge
Driek was bij zijn toelatingsexamen een rockgitarist en is dat nog steeds, met een stevig herkenbaar geluid en met een intuïtieve benadering van muziekspelen. Hij heeft volgens eigen zeggen op zijn gitaar veel andere dingen erbij geleerd waardoor hij als gitarist gegroeid is, maar zijn spel is in wezen niet veranderd. Driek koos voor techniek, omdat hij zijn songs beter wilde laten klinken en betere demo's wilde maken. Als afstudeerproject maakte hij een dvd van een live-optreden van een bevriende band. De opvatting van Driek is dat techniek in dienst moet staan van de muziek.

Norman Kapojos (28) uit Steenwijk
Norman had al zeker tien jaar ervaring als muzikant en als organisator/programmeur toen hij op de academie kwam. Zijn ontwikkeling op school ging in de breedte: hij stortte zich op leadvocals en het schrijven en regiseren van stageplays die ronduit non-conventioneel genoemd konden worden. En tussendoor bemoeide hij zich altijd met het lesprogramma dat op hem losgelaten werd, wat hem door de academie in dank is afgenomen. Hij ziet zichzelf meer als een toekomstig kunstveroorzaker dan als muzikant en hij studeert af met zijn mini-album `The signature EP'.

Presentatie Rockacademie-cd
Op de avond van de diploma-uitreiking zal tevens de Rockacademie-cd `Pleased to meet you... vol. I' worden gepresenteerd. Jan Douwe Kroeske reikt de eerste exemplaren uit aan componisten en uitvoerenden. De cd wordt uitgebracht in samenwerking met Van Leest en platenmaatschappij PIAS en is vanaf eind september ook in de platenzaak te krijgen.