RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0902 Hilversum, 22 augustus 2003

DE WAPPIES: DE WERELD VAN JONGENS
DINSDAG 2, 9, 16, 23 EN 30 SEPTEMBER 2003 VAN 19.00­19.25 UUR, RVU / NEDERLAND 3

De RVU brengt in september een vijfdelige serie over jongens. De puberteit en adolescentie zijn kwetsbare periodes voor jongens. De zoektocht naar een eigen identiteit begint. In deze serie aandacht voor de wijze waarop jongens deze levensfase doorlopen.

Jongens komen nogal eens negatief in de publiciteit: ze plegen vaker geweld dan meisjes en zijn ook vaker slachtoffer van geweld. Verder is er een hoger percentage zelfdodingen onder jongens dan onder meisjes en gaan jongens eerder zonder diploma van school. Dit laatste heeft mogelijk ook te maken met het feit dat in het onderwijs wellicht nog te weinig rekening wordt gehouden met de wereld van jongens. Immers, jongens zijn meestal meer doeners dan praters. Deze serie wil de wereld van jongens echter juist op een positieve, onbevooroordeelde wijze benaderen.

'De Wappies', acht vrienden, zeiden 'ja' tegen een week weg. Bart (20), Jan Maarten (20), Bart (19), Koen (19), 'Lutz' (21), Martijn (20), Sander (21) en 'Verloop' (20) gaan naar een onbekende locatie, met onbekende begeleiders, onbekende opdrachten en onbekende vragen. Hoe reageren ze op de opdrachten? Kunnen ze met tegenslagen omgaan? Werken ze samen? Op indirecte wijze wordt duidelijk gemaakt wat typerend is voor de wereld van jongens.

De serie is gemaakt door Anneke Hopmans, die jarenlange ervaring heeft met programma's over jongeren. Voor de IKON maakte ze o.a. het veelgeprezen 'Tussen eten en afwas'. In 'De Wappies' wil ze met name 'gewone' jongens en hun leefwereld laten zien. Geen probleemjongens (hoewel ieder van de Wappies zo zijn eigen problemen en probleempjes heeft), maar jongens van nu op zoek naar zichzelf.

Camera: Bernd Wouthuysen, geluid: Martijn van Haalen, montage: Hans Dunnewijk, muziek & mixage: Jeroen Goeyers, research: Anneke Hopmans en Mirthe Hilkens, productie: Dirk Schreiner, De Toevoeging, Bussum, regie: Anneke Hopmans.

Deze serie kwam tot stand met financiële ondersteuning van: het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directie Coördinatie Emancipatiebeleid en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Aflevering 1, 2 september: Toekomst en verwachtingen In de eerste aflevering worden 'De Wappies' geïntroduceerd. Het zijn acht jongens uit de omgeving van Breda die zo'n vijf jaar geleden als vriendengroep zijn ontstaan en elkaar toen deze naam hebben gegeven. Waarom de Wappies? Dat weet niemand meer. In deze aflevering stellen ze zichzelf voor en vertellen ze waarom ze meedoen ("Ik heb er wel over nagedacht wat mijn vader en moeder en opa en oma ervan vinden, maar ik doe het voor mezelf."). Ook is te zien hoe ze zich klaarmaken voor hun reis naar het onbekende, spreken ze hun verwachtingen uit over de reis ("ik denk veel survival") én over hun leven en hun vriendschap. De Wappies hebben allemaal hun eigen achtergrond en verhaal. De één heeft zijn school afgemaakt, de ander niet. De één werkt, de ander nog niet. De één 'gebruikt' wel eens ("niet zo vaak meer hoor"), de ander niet. Drinken doen ze vrijwel allemaal, hoewel... "Ik begin er een beetje genoeg van te krijgen me elk weekend vol te laten lopen." De één zegt rustig "ik hou van je" tegen zijn moeder ("daar heb ik wel aan moeten werken hoor"), de ander zou dat niet uit zijn mond kunnen krijgen. Eén ding hebben ze in ieder geval met elkaar gemeen: ze hebben allemaal sterk het gevoel op een keerpunt in hun leven te staan, tussen puberteit en volwassenheid in. Sommigen zien deze week zelfs als hét keerpunt.

Aflevering 2, 9 september: Werk en carrière
De Wappies zijn aangekomen op hun locatie - een landelijk gebied in Limburg - en hebben er hun eerste nacht achter de rug. Ze krijgen van hun begeleiders, Machiel en Wilfred, een opdracht die ze totaal niet verwacht hadden: ze moeten gaan stratenmaken. Hun leermeester is een man die het vak van stratenmaker al heel lang beoefent. Hoe brengen ze het er vanaf? En hoe denken ze over hun eigen werk en carrière? De antwoorden variëren van "ik wil succes hebben" tot "ik wil later zorgeloos leven". Jan Maarten vindt een moederloos vogeltje. De jongens weten niet wat ze nou moeten doen. Het beestje uit zijn lijden verlossen durft niemand, maar er echt voor zorgen is ook geen optie. Daarnaast praten ze over hun ervaringen met drugs en worden ze geacht te gaan hardlopen. Dat laatste valt nog niet mee. "Ik heb wel conditie, maar niet met hardlopen."

Aflevering 3, 16 september: Zorg en verantwoordelijkheid Kunnen de Wappies voor zichzelf zorgen? En voor anderen? Hoe gaan ze met geld om? Deze vragen komen ze tegen als ze een avond moeten verzorgen voor 70 mensen: koken, bedienen en een muzikaal optreden verzorgen. En na afloop natuurlijk ook afwassen en opruimen. Kunnen ze de verantwoordelijkheid aan? En blijft de onderlinge verstandhouding intact? Bart heeft het helemaal gehad als Martijn om 12 uur 's nachts een broodje gaat klaarmaken in 'zijn' schone keuken.

Aflevering 4, 23 september: Grenzen en uitdagingen De Wappies krijgen een lesje in doorzettingsvermogen én samenwerking tijdens een geduchte oefening op een hindernisbaan. Waar liggen hun grenzen, waar hun uitdagingen? En hoe zit dat in het dagelijks leven? Wat doen ze als dingen niet lukken? Wat hebben ze als vriendengroep nog te leren? Het blijkt dat veel jongens voor zichzelf lopen en het belang van de groep vergeten.

Aflevering 5: 30 september: Seks en relaties
De laatste dag, de laatste opdracht: de Wappies mogen zelf enkele korte filmpjes gaan maken. Thema: seks. Hoe willen jongens door meisjes benaderd worden en hoe denken jongens dat meisjes door hen benaderd willen worden? Dat geeft stof tot nadenken, en tot hilariteit. De jongens praten openhartig over hun ervaringen met seks of hun verwachtingen daarover, maar ook over de relatie van hun ouders en de rol van hun vader in hun leven ("Toen moest ik ook huilen, omdat ik mijn vader zag huilen"). De relatie van de jongens met hun vader wordt vaak onderschat. Juist voor jongens is die, vanwege het voorbeeldgedrag, heel belangrijk.
---
Voorlichtingspakket
DE WAPPIES: DE WERELD VAN JONGENS wordt na de uitzendingen uitgegeven als voorlichtingspakket, dat bestaat uit een videoband met alle vijf afleveringen en een instructieboek. Deze serie, waarin gezondheid, leefstijl en opvoeding van jongens in de adolescentie aan de orde komen, leent zich zeer goed voor gebruik in uiteenlopende opvoedingssituaties. Het voorlichtingspakket is bedoeld voor docenten voortgezet onderwijs (verzorging, biologie, maatschappijleer), mentoren, leerlingbegeleiders, ouders en organisaties van ouders, intermediairs in het sociaal-cultureel werk, opvoedkundigen, hulpverleners en anderen. Een uitgave van NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) i.s.m. RVU educatieve omroep. Dit lespakket is mede-gefinancierd door Stichting Kinderpostzegels Nederland. Het pakket is vanaf 1 oktober 2003 beschikbaar en voor ¤ 35,00 (incl. BTW en verzending) te bestellen bij NIGZ (nigz.nl) en RVU (rvu.nl/bestelgids).


Noot voor de redactie (