Universiteit van Amsterdam
Standenstrijd bepaalde inrichting sociale zorg in Nederland
dinsdag 2 september 14.00 uur
Promotie Sociologie
Het stelsel van sociale zekerheid ontwikkelde zich in het Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog relatief langzaam. In tegenstelling tot omringende landen was (en is) sociale zekerheid bovendien op veel verschillende manieren georganiseerd, met een relatief beperkte rol voor de staat. De oorzaken daarvan kunnen volgens Marcel Hoogenboom niet gevonden worden wanneer die periode geĂŻnterpreteerd wordt vanuit het heersende beeld van de verzuiling. Hij toont aan dat de oorzaak vooral lag in het voortbestaan van de standenmaatschappij: de hogere standen (aristocraten, boeren en kleine burgerij) wilden hun machtspositie in de privaat georganiseerde zorg voor minder bedeelden niet overdragen aan de staat. Deze standenstrijd liep voor de Tweede Wereldoorlog nog dwars door de politieke zuilen heen, met name bij de katholieke en protestantse zuil. Door de economische crisis in de jaren dertig kwam daar verandering in.
M.J.M. Hoogenboom: Standenstrijd en zekerheid. Een geschiedenis van oude orde en sociale zorg in Nederland (ca. 1880-1940). Promotor is prof. dr. A. de Swaan.
Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.
Universiteit van Amsterdam