Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Kunst uit de vroegmoderne Nederlanden verheerlijkt vlijt
dinsdag 2 september 12.00 uur

Promotie Europese cultuurgeschiedenis
In de vroegmoderne Nederlanden (circa 1500-1700) was arbeid een wezenlijk bestanddeel van het locale economische succes. Op het eerste oog sprak deze bedrijvigheid weinig tot de verbeelding van kunstenaars in die tijd. Bovendien werden bepaalde beroepsgroepen in de beeldende kunst overbelicht (de schoenmaker, de kleermaker, de wever), terwijl andere sectoren, zoals de landbouw, juist onderbelicht werden. Bij nader inzien geven de prenten en schilderijen echter een rijkgeschakeerd beeld van de toenmalige maatschappelijke opvattingen over arbeid. De integere notaris, de geleerde en welbespraakte predikant, de bankier in de dop, de hardwerkende schoenmaker en anderen getuigen elk op hun eigen wijze van het belang van arbeid, arbeidzaamheid en de professionele beroepsuitoefening. De tegenhangers hiervan - de ledigheid en de oneerlijke beroepsuitoefening - werden even beeldend uit de doeken gedaan en deden het ideaal nog mooier tegen de donkere achtergrond afsteken.

Mw. A. de Vries: Ingelijst werk. De verbeelding van arbeid en beroep in de vroegmoderne Nederlanden. Promotoren zijn prof. dr. W. Th. M. Frijhoff (VU) en prof. dr. B. Kempers.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.