Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)

02-09-2003 Behoud zittend ziekenvervoer

Gepubliceerd op 02-09-2003

Sector Taxi
Categorie Algemeen

Behoud zittend ziekenvervoer

Gezamenlijk persbericht van: Nierpatiëntenvereniging LVD, Gezamenlijke Ouderenorganisaties (CSO), Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), FNV Bondgenoten, Nierstichting Nederland, CNV

Het Kabinet Balkenende heeft het voornemen om het zogenoemde zittend ziekenvervoer te schrappen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) uit het ziekenfonds en uit de particuliere polis. Dit betekent dat circa 200.000 mensen die nu gebruik maken van deze vorm van vervoer in de kou komen te staan.

Grote groepen patiënten zijn voor hun behandeling afhankelijk van deze vorm van vervoer. Dit betreft vooral chronische zieken die regelmatig van medische zorg afhankelijk zijn, zoals nierpatiënten die drie maal per week voor dialyse naar en van het ziekenhuis vervoerd moeten worden. Andere belangrijke gebruikersgroepen zijn: ouderen, cardiologiepatiënten, oncologiepatiënten en reumapatiënten. Voor de meeste mensen is het uitgesloten dat zij de kosten zelf kunnen dragen. Het is ook precies déze groep die zich niet voor het zittend taxivervoer kan bijverzekeren.

De gebruikers behoren reeds tot de kwetsbare groep in de samenleving die hierdoor in grote financiële en praktische problemen komen. Het gevaar is dat noodzakelijke behandelingen en onderzoeken onverantwoord worden uitgesteld. De doelmatigheid van de zorg wordt hierdoor structureel ondergraven, wat betekent: langere wachtlijsten, extra belasting van de beddenbezetting in ziekenhuizen, verstoring van de planning waardoor de kosten in de zorg aanzienlijk zullen oplopen.

De suggestie die van deze plannen uitgaat dat de directe omgeving van de patiënt maar moet bijspringen is niet realistisch. De mantelzorg is alleen bij incidentele zorgvragen een oplossing en is in de praktijk op deze wijze vaak al volledig benut.

De regering heeft ook aangekondigd om chronisch zieken eventueel via de fiscus achteraf te compenseren. Dit vormt geen werkbaar alternatief, omdat de kosten en compensatie niet met elkaar in verhouding staan. Een gemiddelde dialysepatiënt zou dan per maand ? 1.750,= aan vervoerskosten moeten voorschieten en krijgt hier waarschijnlijk maar een klein gedeelte voor terug.

Deze maatregel die een bezuinigingsmaatregel moet zijn, vernietigt naar schatting 5.000 banen in de taxisector. Het enige alternatief voor zittend ziekenvervoer is de inzet van ambulances. Ambulancediensten treffen op dit moment al voorbereidingen om hun capaciteit uit te breiden. Hiermee zou de beoogde bezuiniging teniet worden gedaan.

Anders dat minister Hoogervorst stelt zijn de belangenverenigingen van mening dat er met deze maatregel van sociaal en maatschappelijk verantwoorde zorg geen sprake meer kan zijn. Voorafgaand aan de persconferentie van de CG-raad en FNV van dinsdag 2 september in Nieuwspoort, hebben deze belangenverenigingen gezamenlijke acties besproken. Deze acties worden door de Chronisch Gehandicaptenraad gesteund.

Den Haag, 2 september 2003

Noot voor de redactie,