WERELD NATUUR FONDS
Reactie WNF op droogte/dijkdoorbraken
Reactie Wereld Natuur Fonds op droogte/dijkdoorbraak/toespraak kroonprins Willem-Alexander:
Water meer ruimte geven is geen bedreiging voor de schaarse ruimte, maar biedt kansen om winst te boeken, niet alleen voor de natuur, maar ook voor de economie en veiligheid van Nederland.
Onderwerpen als waterbeheer en waterberging staan in het middelpunt van de belangstelling door de recente droogte en dijkdoorbraken. Maar waterbeheer mag geen eendagsvlieg zijn, zo waarschuwde kroonprins Willem-Alaxander maandag terecht. Dat is het in het verleden al te vaak geweest. Want, alle fraaie rapporten over integraal waterbeheer ten spijt, de meeste maatregelen zijn nog steeds gericht op een zo snel mogelijke afvoer van kostbaar zoet water naar zee, zo constateert het Wereld Natuur Fonds.
Wat moet er allemaal mis gaan om in een land als Nederland tegen zoetwater-tekorten aan te lopen?
'De zoetwatertekorten van de laatste tijd hebben dezelfde oorzaak als de wateroverlast uit het recente verleden of die over een paar maanden. En de oplossing is ook hetzelfde: meer ruimte maken voor water, zodat rivieren, beken, sloten, plassen en moerassen in natte tijden meer water kunnen opvangen om het in droge tijden langer te kunnen naleveren. Plannen voor dergelijke maatregelen zijn er genoeg, maar tot uitvoering komt het zelden. Want als het volgende hoogwater of de volgende droogte maar lang genoeg uitblijft, winnen de gevestigde belangen het uiteindelijk toch weer van wat Nederland op de lange termijn nodig heeft', aldus Leen de Jong, Hoofd afdeling Water van het Wereld Natuur Fonds. 'Zo heeft de Maas in Limburg na 1995 nog 40% van zijn overstromingsvlakte verloren en staat daar alweer een nieuwe ronde kadeverhogingen op stapel, kiest Noord-Holland voor extra pompcapaciteiten in plaats van waterberging en stemt Gelderland (terecht) tegen de aanleg van noodoverloopgebieden, maar zonder goede alternatieven te bieden. Keer op keer worden in het hier en nu oplossingen gekozen of voorgesteld die elders of in een ander seizoen averechts uitpakken. Lokale bestuurders en belangengroepen maken zich met hun Pyrrus-overwinningen populair bij de bevolking en achterban om bij een volgende ramp weer evengoed bij Den Haag aan te kloppen voor schadevergoedingen of nieuwe ad hoc-maatregelen.'
Er zijn volgens het Wereld Natuur Fonds een aantal manieren om uit deze spiraal te komen. De Jong: 'Een voor de hand liggende is dat we door een steeds hogere frequentie aan rampen en bijna-rampen toch tot het inzicht komen dat meer ruimte voor water noodzaak is en dat daar eindelijk echt werk van wordt gemaakt. Een andere is dat we waterberging niet langer als een bedreiging van de schaarse ruimte zien, maar als een belangrijke kans om ons land meer kwaliteit te geven. En dan blijkt die ruimte opeens veel minder schaars te zijn. Het gaat er dan niet meer om wie er met het oog op welk (deel)belang er het beste in slaagt om waterproblemen op het bord van de buurman (of volgende generaties) te schuiven, maar wie op de meest creatieve manier water aan zich weet te binden.'
Het Wereld Natuur Fonds heeft de afgelopen tien jaar via visies als 'Levende Rivieren', 'Meegroeien met de Zee' en 'Bergen van water' laten zien dat nieuwe vormen van waterbeheer grote kansen bieden voor versterking van de ruimtelijke kwaliteit. Voorbeeldprojecten van het Wereld Natuur Fonds in alle delen van het stroomgebied van Rijn en Maas laten zien dat meer ruimte voor water zich uitstekend laat combineren met veiligheid tegen overstromingen, droogte bestrijding, economische ontwikkelingen, de winning van klei en zand, recreatie, drinkwaterwinning, wonen, voedselproductie en natuurlijk ook met een rijke natuur. Zoals in de Gelderse Poort bij Nijmegen: door de rivier hier meer ruimte te geven is de veiligheid ten tijde van hoogwater sterk verbeterd, honderden hectares nieuwe natuur zijn tot stand gekomen, de diversiteit aan planten en dieren is enorm toegenomen, de samenwerking met de klei- en baksteenindustrie levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de natuur en de recreatie-economie in de regio is sterk gegroeid. Kortom, we kunnen van de nood een deugd maken.
Ook in politiek Den Haag is waterbeheer naar aanleiding van de droogte en de dijkdoorbraken volop onderwerp van gesprek. Daarbij strijden opnieuw korte en lange termijnoplossingen om voorrang. De Jong: 'laten we hopen dat het adagium 'regeren is vooruitzien' wint!'.
---
Meer informatie:
Esther Naber
persvoorlichter Wereld Natuur Fonds
tel: 030-6937832, 06-29535947
email: enaber@wwf.nl
01 sep 03 21:20