D66

Aandeelhouder moet Commissarissen benoemen

Economisch beleid

Francine Giskes


01-09-2003 - D66-kamerlid Francine Giskes wil dat commissarissen van grote bedrijven voortaan benoemd worden door de aandeelhouders. Het huidige systeem van coöptatie, waarbij de Raad van Commissarissen zichzelf benoemt, is wat D66 betreft verleden tijd. De topinkomens en de schandalen rondom beursgenoteerde bedrijven, zoals Ahold, laten zien waartoe het kan leiden als bestuurders geen verantwoording hoeven af te leggen over hun handelen. De ministers Zalm en Donner hebben Giskes inmiddels toegezegd binnenkort met een notitie te komen over betere checks-and-balances in de structuur van grote ondernemingen, waarin zij ook op het voorstel van D66 zullen ingaan.

Vandaag is voor het eerst de wijziging wet structuurregeling in de kamer behandeld. Het wetsvoorstel ligt al vanaf 2002 te wachten op goedkeuring van de Kamer. D66 vindt het voorstel nog te behoudend. Het is teveel gebaseerd op oude inzichten. Maar de tijd is rijp om een sprong naar voren te maken in plaats van achter de feiten aan te hollen, aldus Giskes.

D66 wil aandeelhouders hun stem weer teruggeven in het bedrijf, door hen de Raad van Commissarissen te laten aanwijzen. Dat moet een echt benoemingsrecht worden, geen advies- en bezwaarrecht zoals de regering nu voorstelt. Dat laat het systeem van coöptatie grotendeels in stand en dat is nu net waar we vanaf willen, aldus Giskes.

D66 gelooft dat de structuurregeling zonder wijziging in die zin geen goede checks and balances biedt. Giskes: Maar dat kán wel, als de aandeelhouders invloed hebben via de Raad van Commissarissen, de werknemers via de Ondernemingsraad en de maatschappelijke belangen via wetgeving. Op die manier zouden de excessen van de laatste tijd goeddeels kunnen worden uitgebannen zonder allerlei nieuwe regels. Zo kan het vertrouwen weer hersteld worden.

In 1971 is het structuurregime ingevoerd. Hierin krijgt de Raad van Commissarissen van de structuurvennootschap verregaande bevoegdheden ten koste van de aandeelhouder. De voornaamste redenen daarvoor waren toentertijd: het versterken van de medezeggenschap van de werknemers en tegengaan van de gevaren die absenteïsme in
aandeelhoudersvergaderingen met zich mee kan brengen. Intussen hebben de werknemers door de Wet op de Ondernemingsraad een volwaardige plaats in de organisatie gekregen, terwijl de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf - nog steeds aan de kant staan.