RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0901 - 0929 Hilversum, 25 augustus 2003

VEILIGHEID: EEN KWESTIE VAN GEVOEL

MAANDAG 1, 8, 15, 22 EN 29 SEPTEMBER 2003 VAN 20.25-20.50 UUR, RVU / NEDERLAND 3

De RVU brengt een vijfdelige serie waarin het gevoel voor (on)veiligheid centraal staat.

Veel mensen voelen zich niet veilig: op straat, op het station, in het winkelcentrum of soms zelfs in hun eigen huis. Waar komt deze onrust vandaan?

Is Nederland onveilig? Sinds het midden van de jaren vijftig tot halverwege de jaren negentig steeg de geregistreerde criminaliteit vrijwel ononderbroken. Daarna zette echter een daling in, met name van inbraak, straatroof en overvallen. Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen zich steeds onveiliger voelen? Gevoelens van onveiligheid worden vooral bepaald door datgene wat benadrukt wordt. Door de grotere aandacht van bijvoorbeeld de media voor criminaliteit worden we bijna dagelijks gevoed met schrikbeelden van wat ons allemaal zou kunnen overkomen. Laten we ons niet een beetje te bang maken? Veiligheid is toch vooral een kwestie van gevoel.

Aflevering 1: Die jeugd van tegenwoordig

De eerste aflevering speelt zich af in een buurt in Arnhem waar oudere bewoners zich door de vele 'hangjongeren' niet meer veilig voelen. Wie zijn deze jongeren eigenlijk en is 'de jeugd van tegenwoordig' wel zo anders als de jeugd van die ouderen zelf die zich zo bedreigd voelen?

Aflevering 2: Mediageweld

Aflevering twee gaat over de invloed van de media op ons 'angstgevoel'. De krant en televisie brengen veel berichten over toenemende agressie en verval van waarden en normen. We analyseren aan de hand van een 'mediahype' hoe, vaak onnodig, het angstgevoel de huiskamer in komt.

Aflevering 3: Lastige klanten

Treinconducteurs hebben veelvuldig te maken met agressie. Maar ook bij hulpverleners van de wegenwacht, de sociale dienst en in de huisartsenpraktijk vallen wel eens harde woorden en klappen. Wat is de achtergrond van het toenemende geweld tegen mensen die er toch juist zijn om je te helpen en wat kunnen zij er zelf aan doen om hun werk veiliger te maken?

Aflevering 4: Zonder pillen ga ik gillen

Veiligheid en onveiligheid, het komt niet alleen van buiten. Soms zijn wij onze eigen vijand en zoeken we bescherming tegen onszelf. In de vierde aflevering volgen we een man die schizofreen is. Hij leeft in een gewone woonwijk en meestal gaat het goed. Maar er zijn periodes dat hij zich bedreigd voelt, door alles en iedereen: de bomen, de huizen, zijn eigen buurtbewoners. Door zijn eigen angst komt zijn gedrag bij anderen soms bedreigend over. Een wisselwerking van gevoelens van onveiligheid. Hoe leven zij hiermee?

Aflevering 5: Onder de vlag van veiligheid

Ongeveer 30 procent van de Nederlanders voelt zich wel eens onveilig. Zo is het al jarenlang. Maar een maand na 11 september 2001 steeg dit naar 42 procent. Niet vreemd, na zo'n morbide aanslag. Terrorisme zaait angst. Het vormt een gevaar waartegen we ons niet lijken te kunnen wapenen. Of toch? En hoe ziet onze samenleving er dan uit? Dit werd duidelijk in Amerika. Met een enkele handtekening gaf Bush zijn Patriot Act Police en justitie verregaande bevoegdheden. Dit alles onder de vlag van veiligheid. Willen wij leven in zo'n land? 'Onder de vlag van veiligheid' (FBI, you're under arrest) is een documentaire over veiligheid in Amerika na 11 september 2001.

Programmamakers: Marina Alings, Mascha Bouwens, Machteld van Gelder, Nina Hiddema, Manfred Poppenk, Pieter Prins en Ronnie Griens (aankoop). Eindredactie: Tjarda Hoekstra.


---- --