Persbericht Universiteit van Amsterdam:
Koninklijke onderscheidingen voor Ernst van de Wetering, Robert Bausch en Bernard Al
Tijdens de viering van de opening van het Academisch Jaar van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op 1 september 2003 zijn drie koninklijk onderscheidingen uitgereikt. Professor Ernst van de Wetering, emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis van de nieuwere tijd aan de UvA, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Professor Robert Bausch, hoogleraar Algemene Tandheelkunde aan de UvA en decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), is Officier in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Deze onderscheiding is eveneens toegekend aan professor Bernard Al, lexicoloog en sinds 1997 lid van de Raad van Toezicht van de UvA.
Prof. dr. Ernst van de Wetering ontving de onderscheiding vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de discussie over de conservering en het behoud van het cultureel erfgoed voor latere generaties. Hij is hij in binnen- en buitenland beeldbepalend en richtinggevend geweest voor het kunsthistorisch onderzoek en de theorie en ethiek van conservering en restauratie. Sinds 1968 is Van de Wetering nauw betrokken bij het Rembrandt Research Project dat het geschilderde oeuvre van Rembrandt onderzoekt. Tussen 1987 en 1999 was Van de Wetering hoogleraar Kunstgeschiedenis van de nieuwere tijd aan de UvA.
Prof. dr. Robert Bausch ontving zijn onderscheiding voor zijn bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de tandheelkundige zorg en een brede toegankelijkheid daarvan. Bausch werd in 1995 benoemd tot hoogleraar Algemene Tandheelkunde en tevens tot de eerste professionele decaan van het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam, ontstaan uit een fusie van tandheelkundige faculteiten van de twee Amsterdamse universiteiten. Bausch zette zich in Nederland en in het buitenland in om de tandheelkundige zorg beter toegankelijk te maken voor gehandicapte kinderen en kinderen in achterstandssituaties of crisissituaties.
Prof. dr. Bernard Al werd onderscheiden voor zijn grote verdiensten voor wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij in zijn functies als taalwetenschapper, manager en bestuurder. Als wetenschapper vestigde Al zijn reputatie op het gebied van de metalexicologie: de reflectie op de beschrijving van de woordenschat in woordenboeken. Op het hoogtepunt van zijn wetenschappelijke carrière maakte hij een overstap naar de uitgeverswereld (Van Dale Lexicografie en Wolters Kluwer). Ook vervulde hij diverse bestuursfuncties, waaronder lid van de in 1997 gevormde Raad van Toezicht van de UvA en lid van de Raad van Commissarissen van Amsterdam University Press.
Universiteit van Amsterdam