Gemeente Meppel



55-plus in beweging! (01-09-2003)

NederlandseNorm Gezond Bewegen Bewegen is gezondheidsbevorderend maar vooral ook plezierig en ontspannend. Het verhoogt de kwaliteit van het leven, zowel op jongere als oudere leeftijd. Uit onderzoek (1998( is gebleken dat zestig procent van de volwassen Nederlanders vanuit gezondheidsoogpunt onvoldoende beweegt. De Nederlandse Norm Gezond bewegen voor
55-plussers is als volgt:
* Een half uur matige intensieve lichamelijke activiteit op ten minste vijf, bij voorkeur alle dagen van de week; voor niet-actieven, zonder of met beperkingen, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging meegenomen.

Het project biedt senioren met én zonder een chronische beperking en/of lichamelijke handicap de gelegenheid om kennis te maken met allerlei sporten die worden aangepast op hun niveau en mogelijkheden.

In de gemeente Meppel zijn alle inwoners die in 1948 en in 1949 geboren zijn reeds schriftelijk benaderd waarin zij worden uitgenodigd deel te nemen aan het project.

Fitheidstest en introductieprogramma Iedereen die mee wil doen wordt eerst uitgenodigd voor een fitheidstest. Deze fitheidtest wordt gehouden op donderdag 16 oktober
2003, van 14:30 - 21:00 uur, in sporthal "Het Vledder" in Meppel. Hierbij is ook een arts aanwezig, die zonodig medisch advies kan geven.
Voor senioren met een chronische aandoening/lichamelijke handicap wordt een functionele fittest afgenomen, waarin uithoudingsvermogen, balans, schop/vang/werptechnieken en wandelvermogen worden gemeten. De fitheidstest voor "gezonde"senioren bestaat uit een zestal onderdelen, die reactietijd, oog-handcoördinatie, knijpkracht, lenigheid en uithoudingsvermogen meten. In beide testen worden de metingen aangevuld met bepaling van bloeddruk en lengte/gewicht. De duur van de test is ongeveer 2 uur.
Na afloop van de fitheidstest krijgt ieder een persoonlijk beweegadvies en worden de deelnemers gestimuleerd mee te doen aan een introductieprogramma.

Introductieprogramma
Dit programma bestaat uit een gevarieerd bewegingsprogramma van 10 lessen. Wekelijks worden verschillende spel- en sportactiviteiten gegeven door een speciaal opgeleide lesgever. Twee afzonderlijke programmas worden aangeboden, namelijk één voor mensen met en één voor mensen zonder een chronische beperking en/of lichamelijke handicap. Waar nodig wordt gewerkt met aangepast materiaal en spelregels. Het belangrijkste is dat de deelnemers plezier in het (samen) sporten krijgen en ontdekken wat allemaal mogelijk is. Het bewegingsprogramma vindt plaats op verschillende locaties in de gemeente namelijk in sporthal Koedijkslanden en sporthal De Eendracht (Nijeveen) . De avondgroepen hebben les in het gymnastieklokaal aan de Woldkade. Bij voldoende deelname starten er ook twee groepen in sportzaal het Erf (Oosterboer). Na afloop van het introductieprogramma kan worden meegedaan aan een vervolgprogramma, waarin ook wekelijks wisselende activiteiten worden aangeboden. Dit programma duurt één sportseizoen (ongeveer 30 weken).

Afsluitend vindt een tweede fittest plaats en blijven de sportgroepen doorgaan met hun sport- en spelactiviteiten in een bestaande groep of nieuw op te richten vereniging.

Terug

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website van de gemeente Meppel de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie onvolledig is, na verloop van tijd verouderd of (niet) meer correct is. De gemeente Meppel is niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van informatie afkomstig van deze site en er kunnen ook overigens aan de site geen rechten worden ontleend.
De gemeente Meppel aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden en/of gedateerde informatie.