De Unie


Zurich: Principe-akkoord Sociaal Plan CEC

29 augustus 2003 - Op dinsdagavond 26 augustus hebben partijen een principe-akkoord over het Sociaal Plan voor CEC bereikt. Met name zijn de resterende punten uitonderhandeld die partijen medio juli nog verdeeld hielden. De Zurich medewerkers zijn gisteren door middel van een OR-bulletin op het Zurich intranet geïnformeerd.

Onderstaand een weergave van de onderhandelingsresultaten op hoofdlijnen.

Gelijkwaardigheid t.o.v. Sociaal Plan Transitie Zurich SNS Reaal Groep / Hooge Huys
Bij alle besprekingen, die zoals u weet in juni zijn begonnen, heeft steeds voorop gestaan dat het Sociaal Plan CEC gelijkwaardig moet zijn aan het Transitieplan dat voor de transactie Zurich SNS Reaal Groep (SRG) / Hooge Huys tot stand is gekomen. Dit Transitieplan bestaat uit het Sociaal Plan van SRG + de Mobiliteitsbevorderende Maatregelen van SRG + het Convenant Zurich - Hooge Huys, zoals dat in mei jl. tussen de ondernemingen, vakbonden en ondernemingsraad is overeengekomen. Partijen waren het erover eens dat gelijkwaardigheid niet betekent dat er een identiek Sociaal Plan moest komen. De transactie naar SRG/Hooge Huys vindt plaats onder andere omstandigheden dan de voorgenomen herstructurering binnen CEC. Zo wordt bij SRG/Hooge Huys veel aandacht (en budget) besteed aan interne herplaatsing, terwijl hiervoor binnen CEC veel minder mogelijkheden zijn. Een groot concern als SRG heeft nu eenmaal meer mogelijkheden op dit terrein dan de betrekkelijk kleine onderneming, die CEC in Nederland is. Een dergelijk verschil betekent bijvoorbeeld dat in het Sociaal Plan CEC meer aandacht is besteed aan externe herplaatsing in geval van baanverlies.

Aanzeggings/herplaatsingstermijn bij beëindiging dienstverband Hiermee wordt bedoeld de herplaatsingstermijn die een medewerker in geval van baanverlies wordt gegeven, dus de termijn tussen bekendmaking van baanverlies en de datum van daadwerkelijke beëindiging van dienstverband. Binnen deze termijn kan voor de medewerker interne herplaatsing worden gerealiseerd dan wel als dat niet lukt, hetgeen gelet op de beperkte omvang van CEC niet onwaarschijnlijk is - externe herplaatsing (door middel van outplacement). Het is een gegeven dat het lastiger wordt elders een baan te vinden naarmate de leeftijd stijgt. Vandaar dat er onderscheid is gemaakt tussen de volgende leeftijdsgroepen: onder 40 jaar : aanzegtermijn 6 maanden
40 t/m 49 jaar : aanzegtermijn 9 maanden
vanaf 50 jaar : aanzegtermijn12 maanden

Vroegpensioen
Iedere medewerker vanaf 57,5 jaar heeft in geval van baanverlies recht op een vroegpensioenregeling. Hierbij worden de uitkeringspercentages toegepast, zoals die gelden voor het Transitieplan Zurich - Hooge Huys.

Scholing
In geval van interne herplaatsing wordt interne opleiding gedurende 6 maanden en externe opleiding gedurende 9 maanden gefaciliteerd en gefinancierd.

Beëindigingsvergoeding in geval van baanverlies In geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst (baanverlies) kan de werknemer aanspraak maken op een bruto vergoeding volgens de Kantonrechtersformule, waarbij de correctiefactor (de C-factor) is gesteld op 1,25. Het desbetreffende bedrag wordt uitbetaald aan het einde van het dienstverband (zie hierboven bij
aanzeggings-/herplaatsingstermijn).
Indien de medewerker vóór de beëindiging van het dienstverband zelf besluit eerder te vertrekken (hij aanvaardt een baan elders), dan wordt de C-factor op 0,5 gesteld. Indien de medewerker bij zijn nieuwe werkgever binnen twee jaar met ontslag wordt geconfronteerd, dan wordt het verschil tussen C=1,25 en C=0,5 alsnog aan hem uitbetaald. Een extra variant is overeengekomen voor medewerkers van 50 jaar en ouder, die tegen een lager salaris dan bij Zurich bij een andere werkgever in dienst treden. In plaats van een beëindigingsvergoeding op basis van de C-factor 0,5 kunnen deze medewerkers kiezen voor een salarissuppletieregeling zoals beschreven in het Sociaal Plan van SRG. Indien binnen twee jaar ontslag plaatsvindt en alsnog gebruik wordt gemaakt van de aanvulling tot C = 1,25, worden de reeds uitgekeerde suppleties in mindering gebracht op deze aanvulling. De suppletieregeling geldt ook als aanvulling op een WW-uitkering.

Huidige status en vervolgstappen
Het principe-akkoord omvat meer dan de hierboven weergeven hoofdlijnen. In de komende weken stemmen partijen de teksten onderling af. Het Sociaal Plan zal aan de CEC-medewerkers worden gepresenteerd en toegelicht in een daartoe te beleggen bijeenkomst. Ook dient het principe-akkoord nog te worden goedgekeurd door de achterbannen van de onderhandelingspartijen. Onze eigen ledenraadpleging willen wij zo mogelijk laten aansluiten op de presentatiebijeenkomst.

NB
De Unie heeft erop gewezen dat de door het Kabinet aangekondigde maatregelen m.b.t. met name de vervolguitkering WW en de ontslagtoets bij doorgang van die maatregelen impact kunnen/zullen hebben op medewerkers bij de toepassing van enkele regelingen waarover partijen principe-overeenstemming hebben bereikt. Terzake zal nader overleg moeten worden gevoerd aan de hand van het desbetreffende overlegartikel dat in het sociaal plan is opgenomen. Mocht reparatie onverhoopt niet naar wens geregeld kunnen worden, dan ontstaat een ons inziens onacceptabele lekkage ten nadele van (ex-)werknemers, die goedkeuring en ondertekening van het sociaal plan in de weg zouden staan. Ook kabinetsplannen als het de-faciliteren van VUT- en vroegpensioenregelingen en het moeten opeten van een beëindigingsvergoeding alvorens werklozen een WW-uitkering ontvangen, kunnen in de toekomst roet in het eten gooien, afhankelijk van de tijdstippen waarop dergelijke maatregelen als zij daadwerkelijk doorgang vinden - van kracht worden.

Tot zover deze berichtgeving. Ik hoop u binnenkort nader te kunnen informeren.

Met vriendelijke groet,

Dennis Kohen
bestuurder

* Intropagina Commerciële Verzekeringen

maandag, 1 september 2003