JMW

Joods Maatschappelijk Werk bezuinigt 8 ton

Joods Maatschappelijk Werk zal in de komende jaren Euro 800.000 bezuinigen, teneinde in 2006 financieel gezond te kunnen opereren. JMW is een brede welzijnsinstelling gericht op personen met een Joodse achtergrond. Naast gesubsidieerde dienstverlening wordt door JMW specifieke op de Joodse doelgroep gerichte hulpverlening verstrekt die slechts ten dele of in het geheel niet door de Overheid wordt gesubsidieerd. Hoewel Joodse fondsen aanzienlijke financiële bijdragen leveren is het huidige jaarlijkse tekort van Euro 1,3 miljoen niet meer acceptabel. Door productiviteitsvergroting, reorganisatie, kostenbesparingen en fondswerving verwacht JMW de bezuiniging te realiseren.
Basis van de hulpverlening van JMW is de kennis van de Joodse doelgroep en de veiligheid die JMW als organisatie biedt. Jaarlijks maakt tussen de 10 en 15 procent van de Joden in Nederland gebruik van JMW. Dit percentage is ruim vijf maal zo groot als in de algemene hulpverlening gebruikelijk is. Naast gesubsidieerde werksoorten als maatschappelijk werk en thuiszorg, biedt JMW een aantal specifieke activiteiten in het kader van eenzaamheidsbestrijding, identiteitsversterking en samenlevingsopbouw. Structureel moet de instelling inspelen op incidenten die sterke invloed hebben op haar doelgroep. In de afgelopen jaren stonden daarbij de heftige emoties rond de Joodse tegoeden centraal en de gevoelens van angst en bezorgdheid die de gebeurtenissen in Israël met zich meebrengen. In 2003 was JMW nauw betrokken bij de voorbereidingen die de Overheid voorafgaand aan de Irak-oorlog trof om Nederlanders in het Midden-Oosten, waaronder velen wonend in Israël, te repatriëren.

Voor nadere informatie kunt u onze website bezoeken: www.joodswelzijn.nl

Voor een toelichting op dit persbericht kunt u zich wenden tot: Hans Vuijsje, algemeen directeur van JMW of, André Agsteribbe, directiesecretaris van JMW, tel. 020-5776557.


01 sep 03 10:35