Haagse Hogeschool

Hogeschool.

Persbericht, 4 februari 2003

HBO-Rechten bij Haagse Hogeschool

Op 1 september 2003 start de opleiding HBO-rechten aan de Haagse Hogeschool. De hogeschool heeft de opleiding alsnog toegewezen gekregen op grond van zijn locatie in 'the legal capital of the world' Den Haag. Naast deze juridische opleiding, breidt de Haagse Hogeschool zijn aanbod uit met zes andere, nieuwe opleidingen: Bedrijfskundige Informatica, Communication & Multimedia Design, Human Technology, Integrale Veiligheidskunde, Sport en Bewegen en Commercieel Ingenieur. Deze laatste (CI) was tot nu toe een opleidingsvariant binnen verschillende technische opleidingen. Deze uitbreiding van het opleidingenaanbod is het antwoord van de Haagse Hogeschool op recente maatschappelijke ontwikkelingen. De nieuwe opleidingen sluiten aan op de huidige onderwijssituatie én op de huidige arbeidsmarkt. Ze zijn bijna allemaal rechtstreeks toegankelijk met alle vier keuzeprofielen in het tweedefaseonderwijs. Arbeidsmarktonderzoek heeft bovendien uitgewezen dat er veel ruimte is voor afgestudeerden van de zeven nieuwe opleidingen.

Een korte omschrijving van de nieuwe opleidingen: Bedrijfskundige Informatica (BI) leert de student bedrijfsprocessen analyseren en verbeteren. De student is ook bezig met ontwerpen van informatiesystemen, het functioneren van de bedrijfsprocessen te ondersteunen en met het organiseren van de ICT-dienstverlening. Het vakgebied van de bedrijfskundige informaticus bestaat dus uit informatietechnologie en bedrijfskunde én uit adviseren en organiseren. Alle profielen geven rechtstreeks toegang tot BI.

Commercieel Ingenieur is een unieke opleiding die alleen in Nederland wordt aangeboden. De opleiding is uitgegroeid van opleidingsvarianten die in verschillende technische disciplines werd aangeboden. Commercieel ingenieurs zijn in staat een brug te slaan tussen technici en afnemers. Alle profielen geven rechtstreeks toegang tot CI.

Communication and Multimedia Design leidt studenten op tot specialisten die informatiesystemen ontwerpen, maken, verbeteren en beheren. Deze specialisten zijn nodig om effectieve toepassingen van informatica te realiseren. Alle profielen geven rechtstreeks toegang tot CMD.

De opleiding HBO-Rechten, ook bekend als HBO Juridische Opleiding, leidt studenten in vier jaar op tot beroepsbeoefenaren die zowel in de publieke- als in de private sector werkzaam kunnen zijn. De werkzaamheden van deze beroepsgroep bestaan met name uit: het voorbereiden van beroeps- en bezwaarschriftprocedures, het bieden van ondersteuning aan juristen, het verrichten van onderzoek en het verwerken van de gegevens uit dit onderzoek in gerichte adviezen naar klanten en collegas.

Human Technology (HT) is een opleiding die de beleving van de mens centraal stelt binnen een technische omgeving. De student wordt opgeleid om de beleving van de mens in interactie met producten te onderzoeken en te analyseren. Op basis van zijn bevindingen geeft de HT-student aan de (technische) productontwerpers input voor productaanpassingen en nieuwe ontwerpen. Het motief van de HT-student is de techniek zo in te zetten dat de mens beter kan functioneren in zijn leefomgeving (verbeteren kwaliteit leven, veiligheid en welzijn). HT richt zich op de volgende drie aandachtsgebieden: zorg, wonen en openbaar bestuur. Alle vier profielen geven rechtstreeks toegang tot HT.

Integrale Veiligheidskunde (IVK) komt tegemoet aan de sterk toegenomen behoefte aan veiligheid in onze zoveel ingewikkelder maatschappij. De opleiding richt zich op de integrale veiligheidsdriehoek: bescherming, beleving en besturing. De studie bereidt je gedegen voor op een veiligheidsfunctie bij de overheid of in het bedrijfsleven. Het gaat daarbij om een rol in de beveiliging van individuen, groepen mensen en organisaties. Toelating geven: havo: E&M, C&M, N&G en N&T met economie 1; en vwo: E&M, C&M, N&G en N&T met economie 1.

Sport en Bewegen biedt sportieve mensen een toekomst in management en sport. De opleiding combineert praktische kennis van sport met beleid- en managementvakken. Alle profielen geven rechtstreeks toegang tot Sport en Bewegen.

Persbericht, 29 januari 2003

Dromen te zien bij Speakers Delft

Speakers aan de Burgwal in Delft organiseert op donderdag 6 februari samen met de Haagse Hogeschool de tentoonstelling Droomprojecten. Vierdejaarsstudenten Industrieel Product Ontwerpen (IPO) tonen hier het product van hun dromen. De studenten kregen de vrije hand, waardoor de ontworpen producten dan ook variëren van kleding, schoeisel tot sieraden, beelden en autos.Van 15.00-20.00 uur kunnen geïnteresseerden kennismaken met de studenten en hun producten. Ook bedrijven, op zoek naar de ideale afstudeerder, zijn van harte welkom. Speakers en IPO Haagse Hogeschool organiseren aansluitend een groot feest dat voor iedereen toegankelijk is.

Persbericht, 28 januari 2003

Vissen leren vliegen op Haagse Hogeschool

Vissen bewegen zich schijnbaar moeiteloos door water. De tonijn spant de kroon: mede door zijn ranke vorm kan hij snelheden halen tot 50 kilometer per uur. Dat de vorm van deze vis ook in de lucht zijn waarde heeft, proberen studenten en docent Erik Thomassen van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de Haagse Hogeschool te bewijzen. Op vrijdag 31 januari maakt hun Flying Tuna zijn eerste proefvlucht in het Atrium van de hogeschool.

Vliegen zonder moeite, zonder geklapper van wieken of propellers, zonder gebrul van motoren. Erik Thomassen loopt al jaren rond met de gedachte van de vliegende vis. Het moet toch prachtig zijn om, hangend onder een zeppelin, in stilte rond te vliegen aangedreven door zonne-energie? Studenten raakten enthousiast over het idee en bouwden een werkend schaalmodel. De materialen en technieken voor het frame werden ontleend aan de in Den Haag bloeiende vlieger-cultuur. Verbeteringen in het ontwerp en de techniek maakten het mogelijk dat de test-vis slechts twee kilo weegt en een lengte heeft van 4,6 meter.

Een vis is een simpel dier: met twee grote spieren aan weerszijden van de graten kromt hij het lijf en flapt de staart door het water. De basisgedachte van de Flying Tuna is dat met de vissenvorm hetzelfde bereikt kan worden in de lucht. Of deze theorie opgaat zal vrijdag 31 januari blijken. Iedereen is welkom om de luchtdoop annex proefvlucht bij te wonen: 16:00 uur in het ovaal van de Haagse Hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein 75 (achter NS station Den Haag Hollands Spoor). een middel om via actuele themas inzicht te geven in de diverse