DIERENBESCHERMING
Introductie landelijk meldnummer dierenmishabdeling
DIERENBESCHERMING INTRODUCEERT LANDELIJK MELD-
NUMMER DIERENMISHANDELING
Den Haag, 1 september 2003 -- De Dierenbescherming introduceert vandaag een speciaal telefoonnummer om allerlei gevallen van dierenmishandeling en -verwaarlozing te melden. Het landelijke Meldnummer dierenmishandeling
0900 - 20 21 210 (0,10/min.) is vanaf dat moment de kortste weg om snel de stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) of een lokale afdeling van de Dierenbescherming te bereiken. De LID is een opsporingsdienst met een door heel Nederland vertakte organisatie. Vanuit het centrum van de dienst in Hilversum, waar ook de meldkamer is gevestigd, worden dertien beroepskrachten aangestuurd, de zogenaamde 'districtsinspecteurs'. Zij kunnen terugvallen op een twintigtal regio-inspecteurs, die hun werk op vrijwillige basis doen. De districtsinspecteurs hebben opsporingsbevoegdheid, wat hen in staat stelt in ernstige gevallen van dierenmishandeling strafrechtelijk op te treden. Dierenkwellers kunnen dan op de bon geslingerd worden. In extreme gevallen kan de LID zelfs dieren in beslag nemen.
Naast de mensen van de LID zijn er binnen de afdelingen van de Dierenbescherming ook nog eens zo'n tweehonderd mensen die eveneens op vrijwillige basis meldingen over dierenmishandeling en -verwaarlozing bij huisdieren onderzoeken. Zij filteren in feite de vele meldingen over huisdieren. Als er werkelijk opgetreden moet worden, wordt de kwestie overgedragen aan de inspecteurs van de LID.
Volgens de Dierenbescherming is het de hoogste tijd dat er landelijke bekendheid wordt gegeven aan één centraal meldnummer voor dierenmishandeling. Dat gebeurt onder meer door middel van een uitgebreide voorlichtingscampagne. De Dierenbescherming wil de voorlichtingscampagne krachtig en indringend naar het publiek communiceren en heeft daarom als symbool gekozen voor een met een rietje opgeblazen kikker, bijna spreekwoordelijk te associëren met ernstige dierenkwelling.
Toename dierenmishandeling
Hoewel dat moeilijk cijfermatig is te onderbouwen, bestaat bij de Dierenbescherming wel degelijk de indruk dat dierenmishandeling in Nederland toeneemt. Van paarden die met scherpe voorwerpen worden bewerkt, bewust verbrande cavia's, slachtpartijen op kinderboerderijen tot complete veestapels die worden verwaarloosd, wekelijks worden de krantenkolommen gevuld met deze walgelijke vormen van dierenmishandeling. Het kwellen van dieren is volgens de Dierenbescherming in onze zogenaamd beschaafde maatschappij helaas nog steeds aan de orde van de dag. Dagelijks trekken de inspecteurs van de LID erop uit om meldingen van dierenleed te onderzoeken. Naast ontelbare waarschuwingen, schreef de dienst vorig jaar 125 processen verbaal uit en namen de inspecteurs 1.191 dieren in beslag. In totaal verwerkten de Dierenbescherming en de LID vorig jaar ruim 8.000 meldingen.
Vragenlijst
Om een zaak van dierenmishandeling of verwaarlozing adequaat te kunnen afhandelen heeft de LID zo veel mogelijk informatie nodig. Daartoe neemt de telefonist een vragenlijst met de beller door. Zo zijn gegevens nodig over de beller zelf, het dier in kwestie, de locatie en wat er precies aan de hand is. Deze gegevens vormen de basis voor het latere onderzoek. Tijdens het meldingsgesprek wordt tevens verteld welke stappen worden ondernomen en hoe melders zullen worden geïnformeerd over het verloop van het onderzoek. Alle verstrekte informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De melder blijft anoniem bij de beklaagde en eventuele andere betrokkenen.
Laksheid, winstbejag of sadisme
Dierenmishandeling en -verwaarlozing zijn niet altijd het gevolg van kwade opzet, stelt de Dierenbescherming. Er zijn legio voorbeelden van mensen die zich laten verleiden tot de aankoop van een dier, zonder te beseffen hoeveel verzorging het nodig heeft. In andere gevallen zijn laksheid, winstbejag of sadisme wél de oorzaak van dierenmishandeling.
(einde bericht)