Gemeente Maastricht

Sirenes op 1 september om 12 uur

Op maandag 1 september wordt een luide test gehouden met het sirenealarm, dat sinds een aantal jaren een ander geluid heeft dan men gewend was. Die luisterproef zal daarna weer iedere maand zijn, namelijk telkens op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Merkt u dat een sirene het helemaal niet doet, dan kunt u dat melden bij de Brandweer, telefoonnummer (043) 350 53 71.

De sirene gaat: wat moet ik doen?

Rampen gebeuren altijd onverwacht. Ook in Maastricht kan plotseling de sirene gaan als teken dat er een rampsituatie is ontstaan. L1 fungeert in zo'n geval als Limburgse rampenzender, waar u informatie kunt krijgen.

Bij een alarm gelden de volgende regels:


1. Ga direct naar binnen

2. Sluit ramen en deuren

3. Zet radio of TV aan (L1)

Teletekstpagina 112

L1 Radio is te ontvangen via de kabel op FM 100,6 of via de ether op FM 95,3. Daar krijgt u zo spoedig mogelijk informatie over de aard en omvang van de ramp en wat u moet doen. Valt de elektriciteit uit, probeer dan informatie te krijgen via een draagbare radio. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken. Maak zo weinig mogelijk gebruik van de telefoon.

Directe informatie vindt u bij een sirenealarm ook op teletekstpagina 112 van L1 TV, die speciaal gereserveerd is voor het geven van voorlichting bij calamiteiten. Die voorlichting komt rechtstreeks vanuit de Regionale Alarmcentrale. Overigens hoeft niet altijd de sirene te gaan als er zich een rampsituatie voordoet. Dat hangt af van het soort calamiteit.

Milieurampen

Rampen zijn vaak milieurampen, waarbij het buiten gevaarlijker is dan binnen. Dat geldt zeker als er sprake is van het vrijkomen van giftige gassen of andere gevaarlijke stoffen. Door het sluiten van deuren en ramen wordt in zo'n situatie de (verontreinigde) buitenlucht zo veel mogelijk geweerd. Het is aan te raden om dan ook ventilatiekanalen, zogenaamde dauerlufting, aan- en afzuigsystemen, luchtverwarming en airconditioning dicht te doen of af te zetten, ook als dat tijdelijk ongemak met zich meebrengt. Dikwijls kunnen luchtverversingssystemen en luchtverwarming niet individueel worden afgezet. Het is goed om afspraken te maken met huismeesters of beheerders van gebouwen om in zo'n geval de nodige maatregelen te treffen. Doet zich een rampsituatie voor waarbij de buitenlucht vele uren lang verontreinigd is, dan zal zo mogelijk tot evacuatie van mensen in huizen en gebouwen worden overgegaan.