Ingezonden persbericht
Persbericht
Het Natuurmuseum Nijmegen onder het zand!
Zand in het museum? Jawel! In het Natuurmuseum Nijmegen is een tentoonstelling over alles wat met zand te maken heeft te zien. Honderden soorten zand in allerlei kleuren uit de hele wereld. Van maanzand en woestijnzand tot zand afkomstig van kleine eilandjes in de Stille Oceaan. De expositie laat ook zien wat je allemaal met zand kunt doen; je kunt er bijvoorbeeld glas, keramiek en computerchips van maken. Onder de microscoop ontdek je hoe mooi zand is. Op grote kleurenfoto s zijn vergrotingen van zandkorrels te zien. De expositie Zand is te zien in het Natuurmuseum Nijmegen van zondag 31 augustus tot en met 19 oktober 2003.
Al het tentoongestelde zand is afkomstig van zandverzamelaar Joop van Dijk. In 20 jaar tijd heeft hij al meer dan 12000 soorten zandjes uit de hele wereld verzameld, van Wijk aan Zee tot Hawaï. In de verzameling van Joop van Dijk ontbreken slechts 2 soorten zand, namelijk uit Tuvalu en Nauru, twee eilandjes in de Pacifische Oceaan. Over de hele wereld zijn er volwassenen en kinderen die zand verzamelen en met elkaar zand uitwisselen. Via speciale websites vragen ze om zand bij jou uit de buurt naar hen toe te sturen. Een beetje zand van een bepaalde plek noemen ze zandje . In het Natuurmuseum Nijmegen is zelfs een werkgroep Zand van de Stichting GEA actief. Zij zoeken naar mineralen en fossielen in het zand. In Nederland alleen al zijn 175 soorten zand. Over de hele wereld tienduizenden. Zand in alle soorten en maten: rivierzand, strandzand, woestijnzand, vulkanisch zand, mineralogisch zand en maanzand. Onder de microscoop kun je kleine schilfertjes in het strandzand ontdekken: door het zeewater fijngemalen resten van schelpen en slakkenhuizen. Woestijnzand is vaak rood en herken je doordat de korrels wel afgerond zijn, maar dof.
Zand bestaat uit hele kleine steentjes. In de geologie wordt de benaming zand gebruikt als het korreltje niet groter is dan 2 mm en niet kleiner is dan 0,063 mm. Zand ontstaat in de bergen. Al miljoenen jaren voeren de grote rivieren Rijn en Maas massa s zand mee uit de bergen van Midden-Europa naar ons land. Langs de Waal en de Maas wordt continu zand afgegraven. Rivierzand is namelijk scherp zand en dat is nodig om te kunnen metselen. Vandaar dat Nederland zelfs zand exporteert naar landen als Marokko en Saoedi-Arabië!
Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt ¬ 2, - voor volwassenen en ¬ 1,50 voor kinderen en 65+. MJK is geldig. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmuseum.nl/.
Geachte redactie, wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen? Voor foto s en meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR, telefoon 024 - 3297070 of via pr@natuurmuseum.nl. Alvast bedankt voor uw medewerking.
Vriendelijke groeten,
Yvonne Bloemena
PR-medewerker
Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen
tel. 024 - 3297070
fax 024 - 3297079
pr@natuurmuseum.nl
Surf ook eens naar www.natuurmuseum.nl!