Concours Hippique International Officiel (CHIO)


29 augustus 2003, Nederland wint Super League in Rotterdam! KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Datum: 29 augustus 2003

Nederland wint Super League in Rotterdam!

ROTTERDAM - Het heeft grote voordelen om een thuiswedstrijd te rijden. Dat ondervonden de Nederlandse springruiters op het CHIO van Rotterdam die zegevierden in het Kralingse bos. Na een aantal teleurstellende prestaties in de afgelopen zes wedstrijden, was het Oranje kwartet er voor eigen publiek op gebrand om te winnen. Dat lukte op zeer overtuigende wijze!

Eric van der Vleuten met Audi's Jikke, Jan Tops met Grande Dame en Albert Zoer met Lowina hielde in zowel de eerste als tweede omloop de lei helemaal schoon, waardoor de vierde man van het Oranje kwartet Peter Geerink zijn schimmel Norit Joint Venture niet eens behoefde te zadelen in de tweede manche. Na soevereine ritten van alle drie Nederlandse ruiters was het de Zweedse Maria Gretzer met Cinderella die het Nederlandse feestje kon verstoren. Als zij foutloos bleef, zou een barrage tussen Nederland en Zweden moeten uitmaken wie de Rotterdamse editie van de Samsung Super League zou winnen. Gretzer liet tot en met de één na laatste hindernis alle palen liggen, maar haar paard toucheerde de allerlaatste hindernis net te zwaar, waardoor de bovenste paal viel en Nederland de landenwedstrijd had gewonnen. In het uitermate sfeervolle Kralingse bos, waar vele in het oranje uitgedoste supporters een plaats hadden gevonden, werd na de fout van Gretzer een klein Oranje feestje gevierd.

Vierde in klassement
Dat het spannend was blijkt uit de uitslag, want op de tweede plaats eindigden Frankrijk, Italië én Zweden, met een totaal van slechts 4 strafpunten. Door deze uitermate goede klassering klom het Nederlandse Oranje kwartet van de zesde plaats in de tussenstand op naar de vierde plaats en is Nederland definitief van alle degradatie zorgen verlost.

Bodem
De bodem waarop de springpaarden hun verrichtingen moesten leveren, werd in de nachtelijke uren bijzonder goed geprepareerd. Steeds werd na acht ruiters de wedstrijd even stilgelegd om walsen de gelegenheid te geven de bodem weer stevig te maken, waardoor afzet en landing bij de hindernissen zonder problemen bleven. Daarnaast had de parcoursbouwer, de Engelsman Robert Ellis, terdege rekening gehouden met de zware terreinomstandigheden. De hindernissen waren niet tot imposante hoogte opgetrokken en evenmin waren ze onoverkomelijk breed. Toch werden er op diverse hindernissen de nodige fouten gemaakt. Over drie weken is in Barcelona de finale van de Samsung Super League en wie daar voor Nederland aan de start zullen verschijnen is nog niet helemaal duidelijk, alhoewel bondscoach Bert Romp een tipje van de sluier oplichtte. "Never change a winning team", zei Romp.

quotes:

Van der Vleuten:
"Dit is een bekroning voor Jikke van een ijzersterk seizoen".

Romp:
"In eigen land winnen is het mooiste wat er is. Eindelijk hadden we het geluk aan onze zijde".
"Iedereen wilde dat we hier wonnen. Ook de ruiters die niet in het team zaten".

Zoer:
"Lowina is in topvorm en ze gaf me gedurende beide ritten een super safe gevoel".

Geerink:
"Ik heb dan wel niet gereden, maar niet rijden is veel inspannender dan wel rijden. Wat is dat slecht voor je hart!".

Bruggink (reed deze keer niet mee in het team): "Bert wilde Joël sparen voor Barcelona. Dat ik er nu niet bij ben is balen, maar wat ben ik blij dat Oranje heeft gewonnen!".

Tops:
"Op donderdag hadden we echt last van de bodem, maar de Rotterdamse organisatoren van het CHIO hebben er alles aan gedaan wat ze konden om een verantwoord doorgaan van de wedstrijd mogelijk te maken".

Jan Willem Körner (directeur sportif van het CHIO): "Tijdens de landenwedstrijd bleek de bodem beter te zijn dan we hadden durven dromen".