Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T
Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Nederlandse religieuze terug uit Irak:
dreigende situatie voor christenen in Mosoul

Utrecht, 29 augustus 2003 - Vanmiddag is zr. Yose Hohne-Sparborth teruggekeerd uit Mosoul en Bagdad. Zij was een week lang op bezoek bij dominicaanse gemeenschappen, die allemaal direct betrokken zijn geraakt bij de aanslagen van de laatste tijd. In tegenstelling tot hetgeen minister De Hoop Scheffer gisteren beweerde tijdens het Kamerdebat over Irak, is het in Noord-Irak bepaald niet rustig. Met name de eeuwenoude christelijke gemeenschap daar ligt onder vuur.

In Mosoul werd het gebouw van de Dominicanen verleden week door een raket getroffen, net toen een veertigtal Amerikaanse militairen in hun kerk de mis bijwoonde. De raket raakte een deel van het huis. Vier weken geleden trof een granaat het provinciale huis van de Dominicanessen, waar zr. Hohne-Sparborth logeerde. De granaat ontplofte in de slaapkamer waar drie jonge zusters sliepen. Niemand raakte gewond, de drie zijn wel nog steeds zeer gespannen. Afgelopen woensdag, was er 's avonds rondom het klooster een hevige schietpartij, waarbij een persoon gewond raakte. Een auto die granaten gooide werd door omwonenden verjaagd, doordat allen op de auto begonnen te schieten. ,,Hier in Mosoul en omgeving is de vijandigheid tegenover christenen erg aan het toenemen. Fundamentalisten uit Iran, Syrie en Saoudi-Arabie kunnen vrij het land in, en ze stoken de plaatselijke bevolking op. We zijn erg bang voor verdere escalatie'', aldus de zusters dominicanessen.

Volgens zr. Hohne-Sparborth is de kans groot, dat de aanslag van vanmiddag op Al Hakim met zoveel doden, de spanning in en rond Mosoul zeer zal doen toenemen. Er is een wraakstemming, en de christelijke minderheid in Irak worden met de Amerikanen vereenzelvigd. De tolerante verhouding tussen christenen en moslims zoals die in Bagdad merkbaar is, ontbreekt in Mosoul nagenoeg.

Noten voor de pers:


- zr. Yose Hohne-Sparborth is vrijdagavond en zaterdag bereikbaar bij vrienden in Laren: 035-5311146; vanaf zaterdagavond in haar eigen huis: 030-2318306 en vanaf maandagochtend via het secretariaat van Kerk en Vrede: 030-2316666.


- de komende weken is zr. Yose Hohne-Sparborth ook beschikbaar voor lezingen e.d.
Afspraken kunnen gemaakt worden via het secretariaat van Kerk en Vrede: 030-2316666 of irak@kerkenvrede.nl


- actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:

http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl


- alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')

-- Organiseer een Wereldmaaltijd! http://www.omslag.nl/voedsel.htm Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl