Ministerie EZ


Vragen van de leden Kortenhorst en Schreijer-Pierik (beiden CDA) aan de minister van Economische Zaken over het mogelijk dreigend werkgelegenheidsverlies in de industrie van Hengelo. (Ingezonden 19 augustus 2003) Datum: 29-08-2003


1 Bent u bekend met het mogelijk verplaatsen van aanzienlijke gedeelten van de industrie- en ontwikkelactiviteiten Siemens Demag Delaval b.v. te Hengelo naar een zusterbedrijf van Siemens in Duisburg, omdat in deze laatste fabriek een capaciteitsprobleem zou bestaan? 1)


2 Hoe beoordeelt u de actuele werkgelegenheidsontwikkeling in de regio Hengelo/Almelo en hoe ziet u het belang van een bedrijf zoals ASiemens Delaval b.v. voor de instandhouding van de werkgelegenheid in die regio?


3 Hoe beoordeelt u in het algemeen het belang van kennisintensieve industrieën, zoals Siemens Demag Delaval b.v., die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de door de regering onderschreven Lissabondoelstellingen?


4 Kunt u aangeven op welke manier u de ontwikkelingen binnen dit soort kennisintensieve industrieën volgt en wat is de rol van het ministerie van Economische Zaken om dit soort bedrijven voor de Nederlandse economie te behouden, ook in het licht van de beantwoording van eerder gestelde vragen? 2)


---

1)Voorpagina-artikel Dagblad Tubantia, 12 augustus jl.
2) Zie schriftelijke vragen van het lid Schreijer-Pierik aan minister van Economische Zaken, 23 november 2000, aanhangsel Handelingen nr. 368, vergaderjaar 2000-2001

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Ir. C.E.G. van Gennip heeft deze vragen als volgt beantwoord.


1 Ja. Ik heb kennisgenomen van het mogelijk verplaatsen door Siemens van de productie van compressoren van Siemens Demag Delaval Turbomachinery B.V. te Hengelo naar de vestiging in Duisburg.


2 Sinds de beginjaren negentig hebben Hengelo en omgeving een goede werkgelegenheidsontwikkeling te zien gegeven. Zo groeide in Hengelo het aantal banen van 33.830 in 1994 tot 39.470 in 2001; (Jaarboek GSB 2002, BZK).

Nabije steden als Enschede en Almelo vertoonden in die periode een soortgelijk gunstige ontwikkeling. Sinds 2000/2001, bij een afzwakkende conjunctuur, is deze positieve trend duidelijk omgebogen in negatieve richting. Dat is onder meer het gevolg van een aantal forse reorganisaties in met name de metaal- en electrotechnische industrie. Zeker ook in Hengelo heeft dat geleid tot een relatief fors banenverlies bij enkele toonaangevende bedrijven in die sector. Het gaat daarbij vooral om internationaal opererende ondernemingen.

Siemens Demag Delaval voorziet momenteel in Hengelo in 440 vaste en 160 tijdelijke banen. Volgens de berichten worden nu 60 vaste banen en 20 tijdelijke banen bedreigd. Daar staat tegenover dat de voorzitter van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland in het Financieel Dagblad d.d. 20 augustus heeft aangegeven dat de vestiging niet gesloten wordt en dat er voor de servicegerelateerde activiteiten zelfs nieuwe mogelijkheden lijken te zijn.


3 Het belang van kennisintensieve industrieën is zeer groot. Een moderne economie als Nederland kan zijn welvaart alleen op peil houden of vergroten als het bedrijfsleven meer kennisintensief wordt. Siemens Demag Delaval bv is één van de vele voorbeelden daarvan. Het bedrijf heeft zijn positie weten te bereiken door met voldoende oog voor marktontwikkelingen te investeren in innovatie ten behoeve van product- en procesverbeteringen. Veeleisende en op technologie georiënteerde klanten hebben dat kunnen waarderen door orders bij het bedrijf te plaatsen. Siemens draagt in Nederland als belangrijke investeerder in R&D bij aan de Lissabondoelstellingen.


4 Het EZ beleid is erop gericht om goede condities te scheppen (en waar nodig te verbeteren) om kennisintensieve bedrijven voor Nederland te werven en bestaande vestigingen in Nederland te houden. Daarbij gaat het zowel om algemene voorwaarden, zoals een goed ondernemingsklimaat (w.o. fiscaliteit, bereikbaarheid, beperking administratieve lasten) als om goede voorwaarden voor kennisintensieve bedrijven, zoals beschikbaarheid van kenniswerkers, stimulering van R&D enz. De beleidsontwikkeling wordt daarbij gevoed door het grote aantal contacten dat EZ met het bedrijfsleven heeft en specifieke acties, zoals het meldpunt strijdige regelgeving. Ook bij het werven van bedrijven in het buitenland wordt in toenemende mate het accent op kennisintensieve bedrijven gelegd.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Luuc van Zijp, persvoorlichter, telefoon (070) 379 61 17, e-mail: L.vanZijp@minez.nl