Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen stemrecht zonder verplichte inburgering (29/08/03)

De MR wil migranten gemeentelijk stemrecht verlenen, zonder dat zij enig bewijs van integratie moeten leveren. Als enige voorwaarde geldt dat de migrant moet beloven de grondwet en de wet na te leven. Geen sprake dus van verplichte inburgering, met het verwerven van de kennis van de streektaal als eerste voorwaarde.

Met dergelijke politiek bouw je geen samen-leving op. Integendeel: mensen leven niet met, maar naast elkaar, vaak zonder elkaar te begrijpen.

Voor liberalen en socialisten is België een
aandeelhoudersmaatschappij: wie belastingen betaalt, heeft rechten. Dat in een samenleving ook plichten gelden tegenover het geheel, zien zij over het hoofd. Dit is wanbeleid met alle gevolgen van dien: een ontrafelende samenleving van individuutjes naast elkaar, van zogenoemde minderheden.

Voor de N-VA is burgerschap een zaak van rechten en plichten, van vrijheid en verantwoordelijkheid. Burgerschap veronderstelt deelnemen aan de publieke cultuur. Dit vereist in de eerste plaatst dat je in Vlaanderen Nederlands kent. Multiculturaliteit is een private aangelegenheid: welke taal je thuis spreekt, hoe je je kleedt, wat je eet, welke godsdienst je belijdt is eender, zolang je natuurlijk onze fundamentele rechten en vrijheden niet schendt.

Er kan geen sprake zijn van het verlenen van gemeentelijk stemrecht zolang de Snel-Belg-Wet niet afgeschaft is. Deze wet is een aanslag op de samenleving. Je hoeft niet eens met je buur te kunnen praten om de Belgische nationaliteit te verwerven.

Het gaat in wezen om gelijke kansen. Alleen nieuwkomers en anderstalige oudkomers die Nederlands spreken en vertrouwd zijn met onze publieke cultuur hebben echt kansen om in Vlaanderen een nieuw leven uit te bouwen.

Na de forse belastingverhogingen, de reeks toegevingen aan de Franstaligen, zal de VLD weer eens kiesbedrog plegen. Er komt gemeentelijk stemrecht met de steun van socialisten en spiritisten. De VLD slikt haar beloften aan de burger in.

Auteur:
Geert Bourgeois, alg. voorzitter, kamerlid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-a.be