ChristenUnie


Vragen over wegblijftarief voor nonchalante patiënten Donderdag 28 Augustus 2003 - 13:27

Extra bezuinigingsmogelijkheid in de zorg voor kabinet

De ChristenUnie wil laten onderzoeken of met de invoering van een wegblijftarief de wachtlijsten aangepakt kunnen worden en wil ook weten hoe groot de besparing zou zijn. Hiermee reikt de ChristenUnie het kabinet een extra bezuinigingsmogelijkheid in de zorg aan.

Om ondanks de lange wachtlijsten toch zo snel mogelijk geholpen te worden, schrijven patiënten zich bij meer dan één ziekenhuis in voor een behandeling. Maar als ze in de ene instelling aan de beurt zijn, laten ze na om zich in de andere af te melden. In de afgelopen zomer waren er zelfs patiënten die vanwege het mooie weer hun afspraak lieten lopen. In sommige ziekenhuizen loopt het percentage wegblijvers op tot 20%. "Ik vind het ronduit zorgwekkend dat mensen zo weinig rekening houden met elkaar. Medepatiënten, die met smart op een behandeling wachten, zijn de dupe van dit nonchalante en onverantwoordelijke gedrag. En artsen moeten letterlijk werkeloos toezien hoe de wachtlijsten blijven bestaan", aldus André Rouvoet. De invoering van een wegblijftarief kan een effectief instrument zijn om te bevorderen dat mensen zich afmelden. "Mijn tandarts brengt ook een consult in rekening als ik niet kom opdagen".

Schriftelijke vragen van het lid Rouvoet (ChristenUnie) aan de minister van VWS


1. Steunt u het voornemen van Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen om een wegblijftarief in rekening te brengen voor patiënten die zonder afmelding niet komen opdragen, analoog aan wat gebruikelijk is bij tandartsen? 1
2. Kunt u een inschatting maken van de verkorting van wachtlijsten die zou optreden als gevolg van het instellen van een wegblijftarief, eventueel door gebruik te maken van ervaringen bij tandartsen?

3. Kunt u een inschatting maken van de netto besparingen die het instellen van een wegblijftarief zou opleveren?
4. Is wetswijziging nodig om een wegblijftarief mogelijk te maken? Zo ja, bent u hiertoe bereid?

5. Wat is de mening van het College Tarieven voor de Gezondheidszorg over het instellen van een wegblijftarief?

6. Bent u bereid andere methoden om wegblijven tegen te gaan, zoals een geautomatiseerde courtesy call (beleefdheidsoproep) per telefoon of brief, op hun merites te onderzoeken?


1 ANP, 22 juli 2003

---