ANBO


Persberichten

Utrecht, 28-08-2003

Cliëntenorganisaties stappen uit overleg dienstverleningsstelsel
Op vrijdag 22 augustus hebben de ambtenaren van het Ministerie van VWS een totaal nieuwe visie op het dienstverleningsstelsel op tafel gelegd. Hierin is geen enkele inbreng van de belangenbehartigers van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken terug te vinden. Reden voor de samenwerkende ouderenorganisaties (CSO), de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) om uit het overleg te stappen. De geheel nieuwe visie is onacceptabel en tegen alle afspraken in. CG-Raad en FvO maken het stuk openbaar via de websites.

Minister moet keuze maken
Het dienstverleningsstelsel is bedoeld om de zorgkosten terug te dringen. Het uiteindelijke doel is een Dienstenwet, waarin de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), delen uit de Welzijnswet en delen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zijn opgenomen. Nu blijkt dat de landelijke overheid zich beperkt tot een vage Dienstenwet. Nog meer macht wordt bij gemeenten neergelegd. Daardoor wordt de willekeur verder vergroot. Daarnaast wordt iedereen zelf financieel verantwoordelijk en verantwoordelijk voor zijn eigen mantelzorg en sociaal netwerk. Echte cliëntenparticipatie lijkt weer verleden tijd.

Opgestapt
Hoewel het kabinet Balkenende II roept dat chronisch zieken en gehandicapten worden ontzien, blijkt uit dit stuk het tegenovergestelde. De landelijke overheid is niet geïnteresseerd in mensen met een handicap of chronische ziekte en senioren die aangewezen zijn op ondersteuning. Participatie, zeggenschap, keuzemogelijkheden, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid zijn loze begrippen geworden. Volwaardig burgerschap lijkt verder weg dan ooit. Voor CSO, CG-Raad en FvO reden om uit het overleg te stappen. CG-Raad en FvO gaan nog een stap verder: zij maken het werkdocument openbaar via hun websites.

Visie onaanvaardbaar
Het in maart 2002 door de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de drie belangenorganisaties ondertekende WVG-protocol lijkt geen waarde meer te hebben. Onaanvaardbaar is de visie die in het nieuwe stuk naar voren komt.

CG-Raad, FvO en CSO werken hun bezwaren uit in een brief aan de staatssecretaris en Tweede Kamer. De minister moet een uitspraak doen over de richting die hij op wil en deze met de Tweede Kamer delen. De belangenorganisaties eisen dat de minister afstand neemt van de ambtelijke notitie, die tegen de visie van de Kamer ingaat en breekt met wettelijk vastgelegde rechten en gemaakte afspraken.