Gemeente Den Haag

augustus 2003
Peuterspeelzaal 't Baanbrekertje en openbare Basisschool De Baanbreker worden Voorschool De Baanbreker

Voorschool De Baanbreker opent op maandag 1 september officieel haar deuren. Deze Voorschool voor kinderen vanaf 2 ½ jaar is het resultaat van het samengaan van Openbare Basisschool De Baanbreker en peuterspeelzaal 't Baanbrekertje. De Voorschool komt voort uit een nauwe samenwerking tussen onderwijs en Ondernemend Welzijn. Wethouder Jetta Klijnsma van Welzijn opent Voorschool De Baanbreker om 14.00 uur.

Na de opening door de wethouder is er een receptie in de gymzaal voor genodigden en ouders van de leerlingen tot en met groep 4. Voor de leerlingen van deze groepen is een feestelijk verrassingsprogramma georganiseerd op het plein voor de school. Ook hier zijn hun ouders voor uitgenodigd.

In de voorschool komen de peuters vier halve dagen naar de speelzaal. In de groepen 1 en 2 komt er vier halve dagen een tweede juf in de klas, waardoor de kinderen meer aandacht en begeleiding krijgen. Het doel van de voorschool is kinderen grotere kansen te bieden in het onderwijs en ouders meer bij de ontwikkeling van hun kinderen te betrekken. In samenwerking met Mondriaan Onderwijsgroep biedt Voorschool De Baanbreker de ouders van de peuters en kleuters educatie aan. Op een vast dagdeel in de week krijgen deze ouders op school voorlichting over onder meer opvoeden, speelgoed en samen spelen.

In het schooljaar 2002-2003 heeft Ondernemend Welzijn op verzoek van de school een peuterspeelzaal gestart in het gebouw van de school. Sinterklaas opende op 5 december 2002 't Baanbrekertje. De twee leidsters en de leerkrachten van groep 1 en 2 zijn samen gestart met een oriëntatie op de vier programma's die voor de voorschool beschikbaar zijn, onder begeleiding van het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO). Na deze oriëntatie is er gekozen voor het programma Piramide. Kenmerkend van Piramide is dat er in alle groepen met dezelfde thema's wordt gewerkt. De thema's sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen, zoals bijvoorbeeld de seizoenen, school en de dokter. Om goed met het programma te kunnen werken, volgen de leidsters en de leerkrachten van de onderbouw een speciale cursus van het HCO. De volledige invoering van de voorschool duurt drie jaar.

De Haagse Voorschool is een project van de gemeente Den Haag, Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn.