Provincie Noord-Holland

Verwijdering slib Leeuwenkuil start nog deze week Door de aanhoudende droogte is een van de Laarder Wasmeren, de Leeuwenkuil drooggevallen. Om te voorkomen dat de verontreinigingen door de scheuren van het slib in het grondwater terechtkomen, hebben het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en de Provincie Noord-Holland besloten om het ingedroogde slib versneld te verwijderen. In opdracht van AGV start de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) nog deze week de werkzaamheden, die naar verwachting
2,5 week zullen duren. De kosten bedragen circa 450.000 euro, waarvan de provincie 90% en AGV 10% (voor)financiert. Gedeputeerde Albert Moens brengt donderdagmiddag 28 augustus een werkbezoek aan de Laarder Wasmeren om de (voorbereiding van de) werkzaamheden met eigen ogen te zien.
Door de aanhoudende droogte is een van de Laarder Wasmeren, de Leeuwenkuil drooggevallen. Om te voorkomen dat de verontreinigingen door de scheuren van het slib in het grondwater terechtkomen, hebben het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en de Provincie Noord-Holland besloten om het ingedroogde slib versneld te verwijderen. In opdracht van AGV start de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) nog deze week de werkzaamheden, die naar verwachting
2,5 week zullen duren. De kosten bedragen circa 450.000 euro, waarvan de provincie 90% en AGV 10% (voor)financiert.

Gedeputeerde Albert Moens brengt donderdagmiddag 28 augustus een werkbezoek aan de Laarder Wasmeren om de (voorbereiding van de) werkzaamheden met eigen ogen te zien.

Urgentie

De provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht hebben samen onderzocht welke gevaren er bestaan. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid omdat het gebied van de Laarder Wasmeren met hekken en waarschuwingsborden is afgesloten. De kans op verontreiniging van het grondwater wordt klein geacht, maar niet uitgesloten. Gezien het potentiële risico en het feit dat het slib nu op relatief eenvoudige wijze kan worden verwijderd, hebben provincie en AGV besloten versneld tot actie over te gaan. De actie loopt vooruit op de uiteindelijke sanering van de Laarder Wasmeren en Wateren II. De Laarder Wasmeren liggen in de gemeente Laren op de grens van de gemeente Hilversum.

Verwijdering

Het slib ligt niet meer onder water, waardoor het vrij eenvoudig is te verwijderen. Het betreft naar schatting circa 6.000 m3 slib. De aannemer zal het slib met een hydraulische graafmachine afgraven. Vervolgens wordt het op kleine vrachtwagens geladen, die het slib aan de rand van het ven overladen op grotere vrachtwagens. Deze zijn te zwaar om het ven te kunnen betreden. Het slib wordt daarna vervoerd naar een erkende slibverwerker. Er wordt nog gezocht naar een transportroute naar de snelweg (A1) die de overlast zo veel mogelijk beperkt. Om vrachtwagenverkeer in het ven mogelijk te maken is het kappen van een aantal bomen noodzakelijk. Hier wordt op korte termijn mee gestart. Voor de sanering van de Laarder Wasmeren is kap van deze bomen sowieso noodzakelijk.