Gemeente Capelle a/d IJssel

Support in Molukse buurt

Foto: Peter Molkenboer

Zaterdag 23 augustus opende wethouder Wim de Bruin het voetbalveldje naast het ontmoetingscentrum Nunu Mahua in de Molukse buurt. Dit voetbalveld is aangelegd in het kader van het project Support. Na de opening van het voetbalveld werden er diverse activiteiten voor kinderen en jongeren uit de buurt georganiseerd.

Het trapveldje is een initiatief van jongeren uit de Molukse buurt. Zij misten een plek in de wijk om te kunnen voetballen en elkaar te ontmoeten. Deze wens is door Support, een project van de gemeente Capelle aan den IJssel dat zich richt op ondersteuning aan kinderen en jongeren en hun ouders, opgepakt. Vanuit diverse budgetten heeft de gemeente geld bijeen gezameld en de financiering rondgemaakt. In mei 2003 was het veldje gereed en vanaf dat moment wordt er dagelijks door een grote groep kinderen en jongeren gebruik van gemaakt.

Voor het project Support heeft de gemeente extra middelen van de rijksoverheid ontvangen. Support richt zich op kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-24 jaar en hun ouders. Met Support in de Molukse buurt wil de gemeente een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling en kansen van kinderen en jongeren die in deze wijk wonen. Voor de uitvoering van de Support-projecten is er regelmatig contact met de Molukse raad en overige Molukse instellingen. In Schollevaar-Oost en Middelwatering (de Hoven) is Support al eerder gestart.

Gezinscoach
Met Support-middelen worden in de Molukse buurt een gezinscoach, een buurtmoeder en extra jongeren- en kinderwerk ingezet. De gezinscoach helpt ouders door het vergroten van hun kennis en verbeteren van hun vaardigheden op het gebied van opvoeding. De gezinscoach ondersteunt ouders bij het inschakelen van instanties, het onderhouden van contacten met deze instanties en het aanleren van vaardigheden om controle uit te oefenen op hun kind(eren) ten aanzien van onderwijs en vrije tijd. De steun van de gezinscoach is ongedwongen, laagdrempelig en vrijwillig. Ouders kunnen zichzelf aanmelden op het inloopspreekuur in het buurthuis, maar ze kunnen ook aangemeld worden door bijvoorbeeld Stichting Jongerenwerk, de buurtmoeder of de school.

Buurtmoeder
De buurtmoeder gaat naar ouders met jonge kinderen (0-4 jaar) om hen bekend te maken met voorschoolse voorzieningen. Zo leren de ouders wat er gebeurt in bijvoorbeeld de peuterspeelzaal, speel-o-theek en bibliotheek en begrijpen zij wat het nut daarvan is. Daarnaast ondersteunt de buurtmoeder de ouders bij de opvoeding door middel van voorlichtingsactiviteiten.

Jongeren- en kinderwerk
De jongeren- en kinderwerkers organiseren activiteiten voor kinderen en jongeren op het gebied van recreatie, ontmoeting, vorming en educatie, kunst en cultuur.