FNV

60% uitstroom gesubsidieerd werk in uitkering

Van de mensen in Noord-Nederland, die uit gesubsidieerd werk stromen, komen er zes van de tien weer in de uitkering. Ook het volume aan gesubsidieerd werk daalt sneller. Steeds minder opengevallen plekken worden opgevuld. Dat blijkt uit de tweede monitor WIW/ID over de maanden april en mei 2003. Realisatie van het overeengekomen convenant om gesubsidieerde banen om te zetten in regulier werk is bijna onhaalbaar geworden. In het Noorden was eind mei nog geen 10% gerealiseerd.

Het meest verontrustend aan de uitstroomcijfers gesubsidieerd werk in Noord Nederland is dat een steeds groter deel weer rechtstreeks in de uitkering terechtkomt. Over de eerste drie maand bedroeg dit nog 48% van de uitstromers, over april en mei was dit al 61%. Dwz dat 6 van de 10 mensen die uit gesubsidieerde arbeid stroomt weer werkloos raakt. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van dit kabinet.

Met een snelheid van nu al 75 arbeidsplaatsen per maand krimpt het volume aan gesubsidieerd werk in Noord Nederland. Dit geldt voor de maanden april en mei. Gedurende de eerste drie maanden van het jaar bedroeg dit nog 54.

De uitstroom van WIW'ers en ID'ers bedroeg maandelijks gedurende de eerste 5 maanden ongeveer constant 150 per maand. Steeds minder van deze opengevallen plekken worden opgevuld.

Het doel wat het kabinet zich heeft gesteld n.l. doorstroom naar regulier werk is licht gedaald de tweede periode n.l. van 25% naar 22%. Ruim 2 op de 10 aan uitstromers beantwoorden dus aan het doel. De reguliere arbeidsmarkt zit blijkbaar momenteel niet op deze mensen te wachten.

Tenslotte nog iets over het in december gesloten convenant tussen kabinet, gemeenten, werkgevers en werknemers n.l. 10.000 ID banen om te zetten in reguliere banen. Telkens wanneer dat gebeurt stroomt een ID'er uit naar regulier werk. Uitgaande van de situatie dat Noord Nederland ongeveer 10 % van de werkgelegenheid herbergt zouden er dus 1000 banen "gewit " moeten worden. De totale uitstroom uit ID naar regulier werk is 68. Voor de nog komende maanden is er dus nog minimaal 932 te gaan ( minimaal, want de uitstroom naar regulier werk kan ook anders dan via het witten van ID banen) plaats vinden. Hoewel mag worden aangenomen dat veel instellingen die een ID baan willen witten dit om financiële redenen pas eind van het jaar doen lijkt het bijna onhaalbaar om de afspraken uit het convenant voor het Noorden gestand te doen.

Toelichting resultaten

Uitstroom van de resultaten van de tweede meting verricht door het FNV betreffende de maanden april en mei. 19 van de 20 instellingen hebben, net als de meting van het eerste kwartaal, de uitstroomgegevens geleverd. Stichting Opmaat heeft laten weten ook deze keer geen gegevens te leveren.

Een goede vergelijking kan dus gemaakt worden tussen beide metingen in een goed totaalbeeld van Noord-Nederland. De percentages kunnen direct met elkaar vergeleken worden. De absolute getallen tussen beide metingen kunnen het best per maand worden bekeken om deze te kunnen vergelijken, aangezien de eerste meting drie maanden betrof en de tweede meting de maanden april en mei bevat.

Resultaten

In deze meetperiode zijn 314 personen uit de WIW en ID gestroomd, waarvan 250 uit de WIW en 64 uit de ID. De doelstelling van het kabinet, zoveel mogelijk mensen laten doorstromen naar regulier werk, is ook voor een beperkt aantal uitstromers, namelijk 70 mensen (22,3 %) gerealiseerd. Maar liefst 192 van de 314 uitstromers, een schrikbarend hoog percentage van 61,1 %, is zonder inkomsten uit arbeid komen te zitten.

Uitstroom WIW

Wat voor de WIW gezegd kan worden is dat het aantal uitstromers dat zonder baan is komen te zitten erg hoog is, namelijk 159 van de 250 ex-WIW ers. Het aantal mensen wat een andere gesubsidieerde baan heeft gekregen zit op 52. Slechts 39 mensen hebben regulier werk verkregen. Dit komt overeen met een percentage van 15,6 %.

Wat nog het meest opvalt is het percentage van de aantal WIW-plaatsen dat is komen te vervallen. 107 van de 250 vrijgekomen plaatsen wordt niet meer opgevuld. Dit is bijna de helft (42,8%)

Uitstroom ID

Bij de uitstroom van de ID is ruim de helft zonder baan komen te zitten. 33 van de 64 uitstromers bij de ID heeft op dit moment geen inkomsten uit werk (51,6%). Het aantal mensen wat regulier werk heeft gekregen zit hier op 29. Dit is minder dan de helft van de uitstroom uit een ID-baan (45,3%).

Wat ook hier, net als bij de WIW, erg opvalt is het (in)directe vacatureverval. Het aantal vrijgekomen vacatures is per direct met 42,2% komen te vervallen. Dit is bijna de helft. Het aantal vacatures wat nog mogelijk komt te vervallen maar nog voorlopig wordt aangehouden bedraagt 26,6%.

Overige gevolgtrekkingen.

Tijdens onze vorige bijeenkomst is gesproken dat ongeveer 1000 van het aantal te witten banen in Noord-Nederland aan het eind van dit jaar gerealiseerd zou moeten zijn. Als we het gemiddeld aantal banen wat van de ID naar regulier is omgezet nemen en deze over een half jaar meten, komt er een aantal van 82 uit. Dit betekent dat er in de tweede helft van dit jaar nog ruim 10 keer zoveel banen gewit moet worden, als je er vanuit gaat dat alle omzettingen van ID-banen naar regulier gewit zijn.

Vergelijking eerste kwartaal en de meting van april-mei

Zoals verwacht heeft de tweede meting het beeld gegeven zoals door ons van tevoren werd ingeschat. Het aantal uitstromers dat thuis is komen te zitten bedraagt tijdens onze tweede meting maar liefst 61,1%! Tijdens het eerste kwartaal was dit een stuk lager, namelijk 48%.

Het aantal mensen wat uit de WIW gestroomd is en geen baan meer heeft is qua aantal bij zowel onze eerste meting als onze tweede meting gelijk. In januari-maart en april- mei zijn 159 mensen uitgestroomd. Het aantal WIW plaatsen wat is komen te vervallen zat op 34% en zit nu al op 43%. Hier is dus ook een verslechtering zichtbaar.

Wat de ID betreft valt op dat het vacatureverval explosief is toegenomen. Wat in het eerste kwartaal nog direct kwam te vervallen (26%), zit in de maanden april en mei nu al op 42%. Het aantal dat nog mogelijk komt te vervallen is van 18% naar 26% gegaan. Er is dus een grote volume-inkrimping wat de ID betreft.

Meer informatie

Harm Brouwer, FNV regio Noord

Tel 050-3631700 of 06-21808573

E: harm.brouwer@vc.fnv.nl

27-08-2003