ZORGVERZEKERAAR VGZ
VGZ en azM maken DBC- én kwaliteitsafspraken
VGZ en academisch ziekenhuis Maastricht maken DBC- én kwaliteitsafspraken
Zorgverzekeraar VGZ, de regiovertegenwoordiging Zuid-Limburg en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) hebben overeenstemming bereikt over financiering via de zogeheten Diagnose Behandeling Combinatie (DBC's). Tegelijk zijn er tussen VGZ en azM kwaliteitsafspraken gemaakt en vastgelegd in een door VGZ ontwikkeld prestatiecontract. Inmiddels heeft VGZ nu met vijf ziekenhuizen een soortgelijk prestatiecontract. Het azM is het eerste academische ziekenhuis dat afspraken maakt op het gebied van DBC's én het prestatiecontract.
DBC's maken een transparante bekostiging mogelijk van ziekenhuiszorg / medisch specialistische zorg. Hierdoor wordt het mogelijk om voor alle bij ziekenhuiszorg betrokken partijen gewenste doelstellingen te realiseren. Die doelstellingen zijn:
- verdere vormgeving van vraagsturing; waarbij zorgaanbieders en zorgverzekeraars meer vrijheid krijgen om het aanbod af stemmen op de vraag naar zorg. DBC's vormen het instrument voor onderhandelingen over het volume, de prijs en de kwaliteit van de te leveren zorgverlening;
- bekostiging en honorering naar zorgsoort, waarbij een beter evenwicht tot stand komt tussen kosten en prijs;
- stimulering van best practices en innovatie in de zorg;
- zorgverzekeraars, patiënten, zorgaanbieders en andere partijen kunnen met behulp van DBC's de kosten en opbrengsten van de zorg waarderen en vergelijken.
Het prestatiecontract bevat een mix van kwaliteitsafspraken op diverse terreinen. Ook worden in de overeenkomst heldere en meetbare afspraken gemaakt over de wachttijden (Treeknormen), wachtlijstbemiddeling, zorgvernieuwing, de kwaliteit van de dienstverlening, de resultaten en de toetsing daarvan. Regelmatig zullen klanttevredenheidsonderzoeken worden gehouden. Kwaliteitsaspecten van de geleverde zorg worden helder en inzichtelijk gemaakt. Hiermee wordt aangesloten bij de inspanningen die het azM al jaren doet op kwaliteitsgebied en het streven van het ziekenhuis naar kwaliteitsverbetering van haar organisatie en werkprocessen. De afspraken zijn een volgende stap op weg naar een grotere zakelijkheid en meer marktwerking. Ook met andere ziekenhuizen is VGZ dicht bij overeenstemming.
Boudewijn Dessing, voorzitter van de Raad van Bestuur van VGZ: 'Alleen door duidelijke afspraken met ziekenhuizen - via DBC's - kunnen ziekenhuizen worden aangesproken op hun prestaties. Niemand sluit immers een zorgverzekering af om op een wachtlijst te komen. Het is in het belang van onze verzekerden dat via de weg van vrije onderhandelingen met zorgaanbieders, afspraken worden gemaakt over kwantiteit, kwaliteit en tijdigheid van de behandelingen. Als zorgverzekeraar moet je voor je verzekerden zorg kunnen inkopen bij de beste leverancier. Wij zijn blij dat het azM deze uitdaging met zelfvertrouwen durft aan te gaan.'
Guy Peeters, voorzitter van de Raad van Bestuur van het azM ziet de meerwaarde van de gemaakte afspraken vooral in de openheid van beleid, die het azM altijd nadrukkelijk heeft voorgestaan. DBC's dragen hieraan bij: er ontstaat inzicht in volume, prijs en kwaliteit van de door het azM geboden zorg. Hierdoor kunnen de publieke belangen van de zorg (kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid) worden geborgd, terwijl tegelijkertijd marktwerking wordt gestimuleerd.
---