Gemeente 's-Hertogenbosch

17-07-2003

Omgeving bestuurscentrum en stadskantoor

Na het gereedkomen van de nieuwbouw van het bestuurscentrum en het stadskantoor zal ook de aangrenzende openbare ruimte opnieuw worden ingericht. In samenwerking met het bureau van Shyam Khandekar (o.a. ontwerper van de Stationsweg en Paleiskwartier) is hiervoor een ontwerp gemaakt. Het plangebied omvat Achter het Stadhuis tot aan het Fonteinplein (inclusief binnenplein bestuurscentrum), Achter het Verguld Harnas, Achter het Wild Varcken, Wolvenhoek, Keizerstraat, Anne Frankplein en een klein gedeelte van de Prins Bernhardstraat. De totale kosten van het uiteindelijke plan worden vooralsnog geraamd op
1.830.000,- exclusief BTW.

Achter het Stadhuis
In de straat Achter het Stadhuis wordt voorgesteld het ontwerp zoals dat onder meer in de Kerkstraat, Ridderstraat, Kolperstraat, etc, voorkomt, door te trekken. Dit is vertaald naar een vlakke bestrating van rode gebakken klinkers met daarin de zogenaamde "matjes" van grijze granieten keitjes. Ter hoogte van het bestuurscentrum is deze mat vergroot om zo de plek van dit bijzondere publieke gebouw te markeren. Gezien de beperkte breedte van de straat en de toegenomen winkelfunctie van dit gebied is er voor gekozen geen geleed profiel toe te passen op deze plek en geen gemarkeerde fietsstrook aan te brengen. De fietsroute die hiermee vervalt, kan worden verplaatst naar de in het beleidsplan Verkeer en Vervoer reeds benoemde hoofdfietsroute Wolvenhoek - Waterstraat. Ook de insteek naar het oude stadhuis en het binnenpleintje wordt opnieuw bestraat, waarbij grotendeels gebruik wordt gemaakt van de aanwezige gebakken klinkers.

Wolvenhoek
De Wolvenhoek sluit aan bij het middeleeuwse stratenpatroon en kernwinkelgebied. Voor het fietsverkeer is gekozen voor een doorgaande rijloper in een vlak profiel. Hierdoor worden voetgangers en fietsers duidelijk op elkaar aanwezigheid geattendeerd. De rijloper wordt uitgevoerd in gebakken klinkers en aan weerszijden gemarkeerd door verzonken banden van roze graniet. Het gedeelte tussen de banden en de gevels wordt tevens bestraat met rode gebakken klinkers, zij het in een afwijkend formaat en bestratingsverband. Door het toepassen van een vlak profiel is het gebied goed begaanbaar voor slecht ter been zijnde centrumbezoekers. Voor het stadskantoor wordt een verbijzondering in de bestrating aangebracht met granieten accenten, om de plek van dit publieke gebouw te markeren.

Parkeergarage
Tussen de parkeergarage Wolvenhoek en de Keizerstraat-Waterstraat wordt, vanwege de regelmatige drukte voor de garagetoegang, wel een geleed profiel toegepast, met doortrekking van dezelfde materialen (gebakken klinkers en granieten banden). Het selectief toegangssysteem wordt verplaatst naar het gebied tussen de publiekshal van het stadskantoor en de ingang van de parkeergarage. Hier bevindt zich ook de overgang tussen geleed en vlak profiel.

Keizerstraat
De Keizerstraat wordt weer meer als verlengde van de Waterstraat vormgegeven. Hiertoe wordt de verbreding in de rijbaan van Keizerstraat op hoek met de Prins Bernhardstraat versmald. Het geleed profiel blijft gehandhaafd en de bestrating in de rijbaan bestaat uit gebakken materiaal, de trottoirs uit betontegels ("Bossche tegel").

Anne Frankplein
Het Anne Frankplein wordt opnieuw bestraat met de aanwezige granietkeien. Om de verblijfskwaliteit van het plein te vergroten worden een aantal banken onder de bomen geplaatst. Het aanwezige Anne Frank gedenkteken blijft op het plein gehandhaafd.

Fietsroute
Na bezwaren van afdeling 's-Hertogenbosch van de ENFB (fietsersbond) wordt een doorlopend, vlak profiel voorgesteld. Hierdoor ontstaat eenzelfde wegbeeld als bijvoorbeeld in de Snellestraat, ook onderdeel van de hoofdfietsroute. Op deze manier ontstaat een comfortabele fietsroute op de meest logische plek, langs het stadskantoor en de bewaakte fietsenstalling in de Wolvenhoek. Het gedeelte Achter het Stadhuis is erg smal en functioneert door de vele aanwezige winkels steeds meer als voetgangersgebied. Aangezien de Wolvenhoek een betere fietsroute vormt tussen Vughterstraat en Verwersstraat wordt voorgesteld het gedeelte Achter het Stadhuis niet primair als fietsroute in te richten. Het college is van mening dat met deze aanpassing van het plan tegemoet wordt gekomen aan de bezwaren van de ENFB. Voor het opheffen van de bestaande fietsstrook in Achter het Stadhuis wordt na besluitvorming door de commissie de procedure verkeersbesluit opgestart.

Informatieavond
Op 27 augustus aanstaande vindt in het Stadhuis een informatieavond plaats. Tijdens deze avond wordt uitvoerig ingegaan op inrichting van de openbare ruimte van de omgeving bestuurscentrum en stadskantoor. Ook krijgt u de gelegenheid vragen te stellen en uw mening te geven. De avond begint om 19.30 uur.