Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

26 augustus 2003

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Initiatief herinriching 'het Leiwerk'
De Vereniging van Eigenaren Campus de Tol doet een voorstel voor het opknappen van de loopstraat 'het Leiwerk' van het wooncomplex. De loopstraat is echter volgens de kadastrale akte "Splitsing in appartementsrechten Campus de Tol Vleuten" eigendom van de Vereniging van Eigenaars. De loopstraat is daarmee vergelijkbaar met een galerij van een flatgebouw, dus geen openbaar gebied. Het gaat dus om een aanvraag voor het opknappen van niet-openbaar gebied. Al eerder besloot het college een aanvraag in het kader van het Recht van Initiatief niet te behandelen omdat het om privé-eigendom ging. (Collegebesluit d.d. 20 mei 2003, Recht van Initiatief Livingstonelaan)

Ook in dit geval heeft het college besloten het voorstel niet te behandelen omdat het gaat om een onderwerp waarover geen Recht van Initiatief voor inwoners mogelijk is (art. 5 lid 2 C, 5e aandachtsstreepje).


2. Initiatief renoveren schoolplein W.G. van de Hulstschool De ouderraad van de W.G. van de Hulstschool doet namens de ouders en schoolleiding een voorstel voor het renoveren van het schoolplein, dat niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet. Het schoolplein wordt ook buiten de schooluren gebruikt als speelplaats voor kinderen in de buurt. De kosten voor de uitvoering zijn begroot op EUR 28.100.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de wijkwethouder voor Zuidwest om het initiatiefvoorstel nader te onderzoeken. Dit is een gebruikelijke stap in de procedure. De wijkwethouder neemt binnen 8 weken een besluit. Hij vraagt advies aan de raadscommissie voor de wijk Zuidwest.


3. Initiatief Hongkongdreef
Het initiatief van bewoners van een flat aan de Hongkongdreef in Overvecht voor het aanleggen van een speelgelegenheid bij het trapportaal van de flat is niet gehonoreerd. De raadscommissie voor de wijk Overvecht adviseerde op 11 juni 2003 aan de wijkwethouder het plan in de oorspronkelijke vorm niet te honoreren. De wijkwethouder heeft dit advies overgenomen en het wijkbureau gevraagd in overleg met de indieners en omwonenden een voorstel uit te werken voor een veel beperktere speelvoorziening. Er is inmiddels een plan uitgewerkt en met betrokkenen besproken. Zij zijn daarmee akkoord. Het kleinschaliger en goedkopere plan zal uit het Leefbaarheidsbudget gefinancierd worden.

Wijkwethouder van Kleef heeft dit op 11 juni 2003 besloten en het college van burgemeester en wethouders van dit besluit op de hoogte gesteld. De bewoners van de Hongkongdreef hadden in april van dit jaar een initiatiefvoorstel ingediend.


4. Volgende stap in ontwikkeling wijk Terwijde (Leidsche Rijn) Het college heeft het Stedenbouwkundig Plan vastgesteld voor Terwijde, fase B. Dit besluit is genomen onder het voorbehoud dat de gemeenteraad het wijzigingsblad op het Stedenbouwkundig Plan van Eisen (SPvE) Terwijde goedkeurt. Terwijde deel B, is het tweede deel van Terwijde dat in ontwikkeling komt. Er zijn ruim 1.200 woningen gepland en circa 21.000 m2 commerciële en niet-commerciële voorzieningen en kantoorruimtes. De realisatie van deze tweede fase staat gepland voor 2003 - 2006.

Terwijde is een woongebied in wording in het noorden van Leidsche Rijn, grenzend aan het Leidsche Rijn Park en dichtbij de Haarrijnseplas. De wijk kenmerkt zich door een duidelijke tweedeling in de stedenbouwkundige opzet: een gebied met laagbouw enerzijds en een meer verstedelijkt gebied langs het spoor anderzijds. Het laagbouwgebied "het Eilandenrijk" wordt gekenmerkt door brede watergangen en bestaat uit een aantal eilanden met ieder een eigen karakter. De Spoorzone is het meer verstedelijkte gedeelte van Terwijde. Het grote aanbod van verschillende woningtypen, prijscategorieën en materiaal zorgt voor een levendig beeld. Centraal tussen de bebouwde gebieden ligt een groot openbaar park, het Waterwinpark. Terwijde wordt met een grote variatie aan woongebieden, een openbaar park, een fors voorzieningencentrum, twee scholenclusters en het toekomstige NS-Station een compleet en aantrekkelijk stadsdeel.

In 2000 is het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Terwijde vastgesteld. Het nu vastgestelde Stedenbouwkundig Plan Terwijde, fase B, bevat de laatste stand van zaken. Centraal staat een aantal woongebieden (al dan niet met ruimte voor commerciële voorzieningen) en niet-commerciële voorzieningenclusters, zoals het kindercluster Waterwin en het zorgcluster Spoor. Het kindercluster Waterwin is een brede school (met twee basisscholen van elk zestien klassen) met een sportzaal en kan als ontmoetingsruimte voor de buurt dienst doen. Ook het Utrechtse Centrum voor de Kunsten krijgt hier een dependance en er wordt een bibliotheek gevestigd. Het Zorgcluster Spoor omvat woningen die speciaal bestemd zijn voor ouderen, een school, een activiteitencentrum een gezondheidscentrum en een multifunctionele gymzaal.

Direct naast Zorgcluster Spoor is het multifunctioneel cluster voorzien. De onderste twee lagen van dit gebouw bieden ruimte aan een mix van functies, zoals een (tijdelijke) lagere school, een kinderdagverblijf en woon- en werkruimten. Hierboven zijn, in een slanke toren van 19 lagen, appartementen gepland. Aan de uiterste zuidwest rand van Terwijde verrijst het kunstenaarscomplex Nieuwdaan. Expositie- en atelierruimten voor kunstenaars en kunstliefhebbers maken deel uit van deze culturele woonwerkgemeenschap.


5. Geen tijdelijke amusementshal aan de Korte Jansstraat De gemeente heeft geweigerd in te gaan op een verzoek van Krijco Amusement om voor maximaal 12 weken een amusemenshal te vestigen op het adres Korte Jansstraat 23. Aanleiding voor het verzoek was verbouwing van de verbouwing van de speelautomatenhal aan de Oudegracht 148-152. Volgens het college van burgemeester en wethouders leent de Korte Jansstraat zich niet voor vestiging van een amusementshal. Vanwege de afwijzing zijn door omwonenden ingediende bezwaren niet in behandeling genomen. In overleg met Krijco Amusment is een planologisch betere oplossing gevonden en wordt de speelautomatenhal tijdens de verbouwing tijdelijk ondergebracht op de Nachtegaalstaat 48 ( in de voormalige bioscoop).


6. Laagbouw op voormalige gemeentewerf Vleuten-De Meern Er komen drie vrijstaande en drie geschakelde woningen op het terrein van de voormalige gemeentewerf van Vleuten-de Meern. De grond is gemeentelijk eigendom en ligt ingeklemd tussen de woonbebouwing van de Broederschaplaan, De Den Hamstraat en de JF Kennedylaan. Hoewel de bouw van een appartementencomlex voor de gemeente financieel gunstiger zou uitpakken is daar net voor gekozen. Voor het college van burgemeester en wethouders woog zwaarder dat laagbouw beter aansluit bij het dorpse karakter van de omliggende bebouwing. Bovendien kan nu ook tegemoet gekomen worden aan de wens van omwonenden om hun tuin uit te breiden.


7. Voorwaarden aan uitbreiding De Fabrique
De gemeente wil alleen onder voorwaarden meewerken aan uitbreiding van De Fabrique. Het gaat om de voormalige veevoederfabriek UTD aan de Westkanaaldijk die, toen de locatie nog deel uit maakte van de gemeente Maarssen, in gebruik is genomen als kartbaan en locatie voor zaalverhuur. De eigenaar wenst nu het gehele complex in te richten als en vergader-, presentatie,-, expositie-, en ontspanningsruimte. Voor eventuele uitbreiding van de activiteiten is een vrijstelling op bestemmingsplan vereist.

In een Nota van Uitgangspunten willen b en w nu eerst de mogelijkheden, voorwaarden en grenzen vastleggen die gaan gelden voor de uitbreiding. Op basis van dit kader wordt besloten of vrijstelling op het bestemmingsplan wordt verleend. Uitgangspunt is dat de activiteiten die bij De Fabrique plaatsvinden een aanvulling zijn en niet concurreren met ontspanningsactivieiten die elders in de stad ( met name in het Stationsgebied en Leidsche Rijn) een plek krijgen.


8. Velvergunning voor bomen Transwijk
In Park Transwijk kunnen 178 bomen worden geveld. Daarvan worden er 168 gerooid en 10 verplant. Het college heeft de velvergunning afgegeven in het kader van de tweede fase van de opknapbeurt van het park. Het plan voor de herinrichting van park Transwijk en de consequenties ervan zijn eerder uitvoerig met de omwonenden besproken. Daarbij zijn bomen in het park geïnventariseerd. Uitgangspunt hierbij was zoveel mogelijk bomen te behouden of te verplaatsen. De opknapbeurt houdt onder andere het verleggen van wegen in, het aanbrengen van speelvoorzieningen en het vernieuwen van de beplantingen. Op sommige plekken zullen bomen verdwijnen, zoals in de speeltuin en de siertuin. Op sommige plekken komen meer bomen terug, zoals een driedubbele bomenrij aan de nieuwe entreelaan. In het nieuwe park Transwijk worden ruim 90 nieuwe bomen bijgeplant.