Ingezonden persbericht
Persbericht
Koninklijke Schelde Groep bespaart in ICT
Van Outsouring naar Insourcing
Veenendaal, 26 augustus 2003 Uitbesteden of zelf doen? Scheepsbouwer Koninklijke Schelde Groep (KSG) heeft aan den lijve ondervonden dat outsourcing van ICT-beheer niet altijd goed uitpakt. Door schade en schande wijs geworden heeft het bedrijf begin 2000 besloten het beheer weer in eigen hand te nemen, nadat midden jaren negentig een outsourcing overeenkomst was afgesloten. Zelf doen bleek voor KSG uiteindelijk beter, maar dan moest wel eerst het beheer worden gestructureerd en gecentraliseerd. VAI heeft geholpen een goed en toekomstgericht beheerplatform neer te zetten.
Om kosten te besparen en op basis van extern advies hebben we destijds in 1996 een aantal fundamentele keuzes gemaakt op het gebied van automatisering. Dat zegt Robert Boudens, Manager ICT bij KSG. We kregen het advies om standaardwerkplekken in te voeren teneinde het beheer te stroomlijnen, om Baan bedrijfssoftware te implementeren en om ICT in zijn geheel uit te besteden.Dat hebben we allemaal uitgevoerd. Alleen outsourcing bleek geen succes , volgens Boudens. Door het beheer weer zelf te doen, heeft KSG ruim één miljoen euro bespaard, terwijl de kwaliteit van de infrastructuur en dienstverlening sterk verbeterd is.
In 2002 ontstond de behoefte verder te bezuinigen op ICT en het beheer op een nóg hoger plan te brengen. Van uniformiteit op de werkplekken was eigenlijk geen sprake meer. De gemengde Office 95/97-omgeving vroeg veel extra beheerinspanningen. De werkstations waren aan vernieuwing toe. De VAI-toolset werd door KSG aangeschaft om de infrastructuur te stroomlijnen en de werkplekken te migreren naar Windows 2000. Als voorbereiding op de migratie heeft KSG eerst een inventarisatie gemaakt van de aanwezige applicaties. Van de 250 bleven er maar 150 over. De rest bleek overbodig , aldus Boudens. Met VAI PackageBuilder werden de applicaties geschikt gemaakt voor distributie over het nieuwe Windows 2000-platform. VAI heeft KSG geholpen zelf te packagen.
Het VAI-concept van centrale softwaredistributie is het ei van Columbus. De applicaties staan centraal beschikbaar, de werkstations kijken zelf of er iets veranderd is en halen de vernieuwingen dan automatisch op. Ook crashende systemen zijn na een restart weer snel op orde , vervolgt Boudens. KSG heeft verder veel profijt van roaming use, het feit dat flexibele werkplekken mogelijk zijn. We werken veel met projectteams van wisselende samenstelling. Mensen loggen gewoon ergens anders in, en hebben hun applicaties ter plekke beschikbaar.
De voordelen zijn evident. De ICT-beheerafdeling kan volgend jaar met twee fte s inkrimpen tot 13. We doen met minder mensen hetzelfde werk, maar dan beter. Ons service level is hoger. Het is nu rustiger op de afdeling doordat de ICT-voorzieningen veel stabieler zijn. Dat hebben we in jaren niet meegemaakt. Vroeger waren we brandweer, nu kunnen we pro-actief gaan acteren , besluit Boudens.
Over Koninklijke Schelde Groep
De Koninklijke Schelde Groep vertegenwoordigt 125 jaar aan industriële- en scheepsbouwgeschiedenis. De kernactiviteit is scheepsbouw voor de Koninklijke Marine. Sinds 2002 maakt de Groep onderdeel uit van de Damen Shipyards Groep. Damen is de grootste scheepswerf in Nederland met 11.000 werknemers en 39 vestigingen in 10 landen. Meer informatie vindt u op www.schelde.com.
Over VAI
VAI, opgericht in 1997, is leverancier van oplossingen voor migratie van Windows-platformen en inrichting van centraal IT-beheer. Een centraal beheerde omgeving biedt belangrijke voordelen, zoals lagere exploitatiekosten (TCO), grotere betrouwbaarheid van de IT-voorzieningen en betere beschikbaarheid van applicaties. De oplossingen van VAI zorgen ervoor dat deze voordelen daadwerkelijk en blijvend bereikt worden.
VAI levert kant-en-klare inrichtingsbouwstenen voor een snel en voorspelbaar migratieproject, tools voor softwaremanagement en -deployment alsmede aansluitende wijzigings- en beheerprocedures. VAI is Microsoft Gold Certified partner voor Enterprise Systems en heeft circa 100 medewerkers. De oplossingen van VAI worden gebruikt bij gerenommeerde organisaties zoals het Ministerie van Defensie, Koninklijke TPG Post en Stork. Meer informatie vindt u op www.vai.nl.