Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij


Kans op vissterfte neemt toe!

Aandacht nodig voor preventie, noodmaatregelen en meldingen

De tropische temperaturen van deze zomer brengen naast veel plezier ook een toenemende kans op overlast. De aanhoudende warmte in combinatie met groeiende problemen voor de waterhuishouding en de waterkwaliteit, brengt steeds meer risicos voor vissen met zich mee. Het aantal meldingen van vissterftes is nu nog betrekkelijk gering. Maar de situatie kan de komende dagen snel verslechteren; ook als er een einde komt aan de warmte.

Door de hoge watertemperaturen kan zuurstofgebrek of zuurstofloosheid ontstaan. Dalende waterpeilen beperken de leefruimte. En droogvallende wateren bieden in het geheel geen leefmogelijkheden meer. Ook kan vergiftiging van vissen optreden door algenbloei en botulisme. Bovendien kunnen riooloverstorten bij een weersomslag met hevige regen- en onweersbuien een groot probleem vormen.

Waterschappen, Rijkswaterstaat, gemeenten, hengelsportfederaties en - verenigingen, beroepsvissers en visstandbeheercommissies (VBCs) - maar ook particuliere watereigenaren - wordt gevraagd alert te zijn en het welzijn van vissen zo goed mogelijk te volgen en te waarborgen.

Ook het publiek aan, op en in het water wordt gevraagd alert te zijn. In het bijzonder ook sportvissers. Meldingen van naar lucht happende vis of dode vis zijn belangrijk om erger te voorkomen. Meldingen kunnen worden gedaan bij het waterschap of de gemeente. Voor grote wateren is Rijkswaterstaat vaak het meldpunt. Ook de hengelsportfederaties beschikken over een meldpunt voor calamiteiten met vissen en staan in contact met de waterbeheerders.

Het publiek wordt met klem ontraden om zelf vis over te zetten of te verwijderen in verband met het gevaar voor botulisme en andere infecties.