Persberichten - 25/08/2003

IBA- Nieuwe joint venture zal in Groot-Brittannië FDG voor de PET beeldvorming leveren.

Schering Health Care Ltd en IBA NV hebben in het Verenigd Koninkrijk een joint venture opgericht voor de levering van FDG aan de NHS (National Health Service Britse gezondheidsdienst) en de privé-gezondheidssector. De nieuwe onderneming, UK Radiopharma Ltd genaamd, zal FDG (fluorodeoxyglucose F-18), een radioactieve merkstof (tracer) die gebruikt wordt in de Positron Emissietomografie (PET) beeldvorming, onder de handelsnaam FlucisÒ op de markt brengen Schering Health Care heeft reeds toelating gekregen voor de verkoop van FlucisÒ in Groot-Brittannië en wordt daarmee de eerste Britse leverancier van FDG met een handelsvergunning.

Hoewel de PET-imaging in Europa en de VS al sterk verspreid is, staat deze in Groot-Brittannië nog in zijn kinderschoenen. De technologie steunt op de injectie van een onschadelijke radioactieve merkstof om veranderingen in de metabolische processen van het lichaam te onderzoeken. Deze veranderingen kunnen wijzen op de aanwezigheid van ziekten voordat ze met de conventionele beeldtechnieken ontdekt kunnen worden. FDG is het meest gangbare radioactief merkstof die in de PET-imaging gebruikt wordt voor de kankerdiagnose en de theraupeutische opvolging.

Eerder dit jaar heeft het Standing Committee on Nuclear Medicine (Brits Permanent Comité voor Nucleaire Geneeskunde) opgeroepen om het beperkt aantal faciliteiten voor PET-imaging in Groot-Brittannië uit te breiden.

De nieuwe joint venture zou de basis moeten vormen vanwaar Schering AG, het Berlijns moederbedrijf van Schering Health Care, en IBA NV, willen samenwerken aan de uitbreiding van het netwerk van productie-eenheden voor FDG in Europa. Op die manier wil men de capaciteiten van de sector vergroten om de groeiende Europese markt voor PET-imaging een betrouwbare bron van FDG onder een handelsvergunning te bieden.

Deze twee bedrijven zijn reeds nadrukkelijk aanwezig op de FDG-markt buiten Groot-Brittannië. Via haar dochteronderneming, Eastern Isotopes, is IBA een vooraanstaande leverancier van FDG in de Verenigde Staten, en zowel SAG als IBA beschikken in Europa reeds over productiecentra voor FDG. De joint venture zal van deze expertise kunnen profiteren om een snelle ontwikkeling en een doeltreffende werking van de productie-eenheden in Groot-Brittannië mogelijk te maken zodra men daartoe de geschikte locaties gevonden heeft. Men verwacht dat de eerste dosissen FDG tegen 2005 beschikbaar zullen zijn.

UK Radiopharma Ltd houdt er vooral aan samen te werken met de verantwoordelijken van de Britse gezondheidsdiensten om voor een betrouwbare bevoorrading van FDG te zorgen die efficiënter kan voldoen aan de toenemende vraag om erkenning van de PET-beeldvorming als betrouwbare en efficiënt beeldvormingsdienst.

Als commentaar op deze samenwerking zei Paul Woodward, Algemeen Directeur van Schering Health Care : We zijn verheugd dat we deel uitmaken van zon stevige samenwerking. Dit team is veruit het best uitgerust om FDG onder een handelsvergunning in Groot-Brittannië te verdelen en het is onze bedoeling de leiderspositie op de markt in te nemen. We hopen verder dat dit gebeuren eens te meer onze vastberadenheid zal aantonen om de grootste leverancier te worden van de gemeenschap voor diagnostische imaging.

Deze samenwerking met een sterke farmaceutische en radiofarmaceutische partner, zoals Schering Health Care, is belangrijk voor IBA, zei Pierre Mottet, CEO van IBA, want dit zal onze strategie stimuleren die erop gericht is productie- en distributiecentra voor FDG in Groot-Brittannië en meer in het algemeen in Europa op te richten. De combinatie van de sterke punten van beide partners enerzijds de technologie en de knowhow om radiofarmaceutische middelen te produceren en anderzijds de kracht als producent en leverancier van middelen voor de diagnostische beeldvorming zal een meerwaarde bieden voor de gemeenschap van de nucleaire geneeskunde in Europa.

Schering Health Care is een dochteronderneming van Schering AG, een farmaceutisch bedrijf in Berlijn dat op onderzoek gericht is. De activiteiten van deze onderneming concentreren zich op vier gebieden: Gynaecologie en Andrologie, Diagnostiek & Radiofarmaceutische middelen, Dermatologie en Gespecialiseerde Therapieën voor invaliderende aandoeningen van het centraal zenuwstelsel, de oncologie en het therapieën op het gebied van het cardiovasculair systeem.

Als een globale partner, met innovatieve producten, mikt Schering AG wereldwijd op een leiderspositie op de gespecialiseerde markten. Dankzij haar interne activiteiten voor onderzoek en ontwikkeling, gesteund door haar excellent globaal netwerk van externe partners, waarborgt Schering AG de ontwikkeling van een reeks veelbelovende producten. Gebruik makend van haar innoverende ideeën, beoogt Schering AG bij te dragen tot de medische vooruitgang en tot een betere levenskwaliteit: ze wil de geneeskunde laten triomferen.

IBA werd in 1986 opgericht en is een wereldleider op het gebied van het ontwerp en de ontwikkeling van deeltjesversnellers, apparatuur voor de therapie en de diagnose in de dosimetrie, alsook voor de productie en distributie van radio-isotopen. Met meer dan 50 eenheden die actief zijn in 12 landen en 3 continenten, biedt IBA een aanzienlijke knowhow, vooruitstrevende diensten en spitstechnologische apparatuur voor talrijke markten binnen de gezondheidssector en de industrie. Onder de klanten van IBA bevinden zich vooraanstaande producenten van medische apparatuur, gespecialiseerde centra voor de diagnose en de behandeling van kanker en de Amerikaanse postdiensten. Het IBA-aandeel is op de Pan-Europese beurs, EURONEXT, genoteerd en maakt deel uit van het marktsegment NextEconomy.

De Positron EmissieTomografie (PET) is een technologie die gebaseerd is op de injectie van merkstoffen met een kortlevende radioactieve kern om metabolische veranderingsprocessen in het lichaam op te sporen. Als ze eenmaal geïnjecteerd zijn, laten deze onschadelijke radioactieve merkstoffen (met een korte nuttige levensduur) toe om de werking van de beoogde metabolische processen met een PET- camera te onderzoeken.

De metabolische wijzigingen, die mogelijk door een sluimerende ziekte veroorzaakt worden, kunnen door deze techniek ontdekt worden voordat zich lichamelijke veranderingen voordoen die vastgesteld kunnen worden aan de hand van scanningtechnieken zoals NMR (nucleaire medische resonantie) of transversale imaging (cross-sectional imaging). Zo kunnen bijvoorbeeld kwaadaardige cellen, die meer glucose opnemen, ontdekt worden door gebruik te maken van de PET-imaging met FDG.

De voornaamste klinische toepassingen van de PET zijn vooral terug te vinden in de oncologie, de cardiologie en de neurologie. Onderzoeken hebben aangetoond dat de PET nauwkeuriger is dan de klassieke beeldvorming in de ontdekking van kwaadaardige aandoeningen.

Hoewel er maar een handvol PET-scanners in Groot-Brittannië in gebruik zijn, is deze technologie reeds wijd verspreid in de Verenigde Staten (meer dan 160 vestigingen) en Europa (meer dan 120 vestigingen). In Groot-Brittannië wordt de PET grotendeels beperkt door het tekort aan scanners en productiecentra voor de radioactieve merkstoffen.

In januari 2003 heeft het Intercollegiate Standing Committee on Nuclear Medicine opgeroepen tot het uitwerken van een nationaal beleid inzake de oprichting van PET-eenheden in Groot-Brittannië. De oproep bevatte ook de aanbeveling om in de komende 3 tot 5 jaar minstens 15 PET-cameraeenheden in Groot-Brittannië op te richten en om in de komende 10 jaren 40-60 eenheden op te richten.

Bron: IBA
Provider: Euronext Brussels