Gemeente Langedijk


Dorpsgericht Samenwerken start zaterdag met feestelijk programma 18 augustus 2003

Zaterdag aanstaande start in Langedijk officieel het project Dorpsgericht Samenwerken.

Dorpsgericht Samenwerken is een project dat al in veel gemeenten van Nederland is ingevoerd. De meeste gemeenten noemen het Wijkgericht Samenwerken. Elke stad of dorp maakt er zijn eigen versie van. De overeenkomst is dat het altijd projecten zijn die moeten leiden tot een directer contact tussen de bevolking en de gemeentelijke medewerkers. En altijd is het de bedoeling dat er gezamenlijk verbeteringen worden doorgevoerd in de wijk of de buurt. Het startschot van het Langedijker Dorpsgericht Samenwerken vindt zaterdagmorgen plaats bij verzorgingshuis Buitenzorg. Daar is van 10.00 tot 12.00 uur een feestelijk startprogramma. Vervolgens gaat een afvaardiging van het gemeentebestuur de wijk in. Tijdens de zogenaamde dorpsschouw krijgt iedereen gelegenheid de gemeentebestuurders te wijzen op plekken die verbetering behoeven.

Omdat Dorpsgericht Samenwerken nog in de kinderschoenen staat, begint het project niet in alle Langedijker wijken en dorpen tegelijk. Eerst wordt begonnen in het gebied dat wordt begrensd door de Westelijke Randweg, de Geestweg, de Oostelijke Randweg en de N504. In dit zogenoemde pilotgebied wil de gemeente ervaring opdoen met het werken per dorpskern. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor projectcoördinator Linda Meerbeek. Bij positieve resultaten kan eind 2003 een tweede dorpskern meedoen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk aan het einde van 2004 alle kernen van Langedijk meedoen.

Het uiterlijk van een buurt is bij Dorpsgericht Samenwerken een belangrijk verbeterdoel. Maar het gaat bij Dorpsgericht Samenwerken ook om voorzieningen als winkels en scholen, de veiligheid op straat, de aanblik van een straat of straatdeel, de verkeerssituatie en de hoeveelheid groen. Ook de sociale sfeer telt mee. Want, de wijk maak je met zijn allen. Daarom is die kreet gekozen als werktitel van het project.

Mensen willen wonen in een passend huis dat deel uitmaakt van een schone en veilige woonomgeving met goede voorzieningen. Ook de inwoners van Langedijk zijn tegenwoordig gewend om hier hun mening over te geven. Vandaar dat de gemeente werk maakt van een aanpak waarop burgers een belangrijke stempel kunnen drukken. Dorpsgericht Samenwerken moet de leefbaarheid in het hele dorp verbeteren, door in de eerste plaats de invloed en de inbreng van de bewoners te vergroten. Maar voor de gemeente is het ook een middel om het beleid goed te kunnen bepalen en de burgers direct te bereiken. Want een dorp leeft pas echt als er sociale betrokkenheid is. Dorpsgericht Samenwerken moet de wisselwerking tussen de bewoners, het gemeentebestuur en de betrokken instanties optimaliseren. Omdat direct contact van mens tot mens het beste werkt is niet alleen een wijkcoördinator, maar zijn ook twee dorpskernbeheerders aangesteld.

Vorige week hebben de inwoners van het pilotgebied allemaal een wijkkrant ontvangen. In deze twaalf paginas tellende krant wordt van alles verteld over het project en de activiteiten die daaromheen worden georganiseerd. Ook het programma rond de startmanifestatie is daarin ruim gecommuniceerd. U kunt ook terecht op www.gemeentelangedijk.nl