PERSBERICHT
14/08/2003

Kijkje in de Kombuis;
Het culinaire zeemansleven in het Scheepvaartmuseum

Terug in de tijd, maar dan zònder kans op scheurbuik! In het weekend van 23 en 24 augustus vindt het evenement Kijkje in de Kombuis plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dan wordt alles uit de doeken gedaan over het culinaire zeemansleven. In bijzondere kombuizen wordt ontdekt hoe er met voedsel werd omgegaan aan boord. Voor de echte lekkerbekken is er een lezing over eten op VOC-schepen: het is verboden met de gehaktballen in het tafelblad te krassen. En natuurlijk is er de gelegenheid om zelf te proeven, van vijfschaft tot gewapend beton en van verse vis tot oud Hollands snoepgoed. Voor de vrolijke noot zorgen het zeemanskoor De Raddraaiers en het viswijvenkoor Sootje Visch.

Bijzondere kombuizen
Het culinaire zeemansleven vindt men onder andere aan de steiger van het museum. Speciaal voor dit weekend liggen namelijk de hasselteraak Annigje van het Havenmuseum Rotterdam en de Belgische sleepspits Addio aan de steiger. Beiden hebben bijzondere kombuizen waarin men een kijkje kan nemen. Ook is men welkom in de kombuizen van de haringlogger de Balder en het historische stoomschip de Brunings. In de kombuis van het schip de Amsterdam zal een kok de bezoekers de sfeer van de VOC-tijd laten proeven.

Palingmanden en vijfschaft
Op de steiger en binnenplaats van het museum is veel te zien én te proeven. Een mandenmaakster geeft een demonstratie van het vlechten van paling -en platvismanden. Er is een proeverij van oud Hollandse gerechten, van vijfschaft tot gewapend beton en van hete bliksem tot hutspot. Het Nederlands Drogisterij Museum uit Maarssen zorgt voor ouderwetse, zoete lekkernijen en natuurlijk is er een authentieke haringkar met verse vis.

Krassen met gehaktballen in het tafelblad
Tijdens Kijkje in de Kombuis wordt er ook verteld en gezongen over het culinaire zeemansleven. Voor de echte lekkerbekken is er om 13.00 en 16.00 een lezing: Het is verboden met de gehaktballen in de tafel te krassen. Mevrouw C. Verhoeven van het Culinair Historisch Kookmuseum geeft dan een toelichting bij voedselconservering -en verdeling aan boord van VOC-schepen. Verder zullen op zaterdagmiddag het mannenkoor De Raddraaiers en op zondagmiddag het viswijvenkoor Sootje Visch het evenement muzikaal versterken.

Stichting Praemium Erasmium
De Stichting Praemium Erasmium verleent dit jaar de Erasmusprijs aan Alan Davidson, een culinair historicus, die vele standaardwerken heeft geschreven over eetcultuur. De prijsuitreiking zal in november van dit jaar plaats vinden. Diverse musea, waaronder het Scheepvaartmuseum, organiseren in de periode augustus-december 2003 activiteiten die te maken hebben met eetcultuur in de meest brede zin van het woord. Voor meer informatie over de museale activiteiten: www.museum.nl.