NOC*NSF


Engel en Van der Zanden genomineerd

ARNHEM - NOC*NSF heeft de zwemmers Kasper Engel uit Maarssen en Mike van der Zanden uit Moergestel genomineerd voor deelname aan de Paralympische Spelen in Athene in 2004. Beide zwemmers voldeden vorige maand bij de Open Canadese zwemkampioenschappen in Edmonton aan de gestelde limieten.

Engel (37) zwom op de 100 meter schoolslag een tijd van 1.36.86, waarmee hij exact aan de limiet voldeed in zijn handicapklasse SB5. De Maarssenaar, die in een rolstoel zit, maakt al ruim twintig jaar deel uit van de nationale zwemselectie. Hij haalde bij de Paralympische Spelen in Seoul brons en zilver: in Barcelona was Engel goed voor zilver, gevolgd door goud en brons in Atlanta. Drie jaar geleden haalde Engel in Sydney nog goud op de 100 meter schoolslag.

Engel is het enige gehandicapte lid van de atletencommissie van NOC*NSF. Hij kwam vier jaar geleden uitgebreid in de publiciteit met een poging om het Kanaal over te zwemmen. Vijf kilometer voor het einde moest hij opgeven vanwege te sterke stroming.

PSV-zwemmer Mike van der Zanden zwom in Canada naar een prima tijd van 57.76 seconden op de 100 meter vrije slag. Eerder dit jaar haalde de pas 16-jarige zwemmer uit Moergestel, die uitkomt in de klasse S10, al een nominatie binnen op de 100 meter vlinderslag.

De nominaties van Engel en Van der Zanden worden pas omgezet in definitieve kwalificatie als zij hebben voldaan aan alle vereisten, zoals vermeld in de Paralympische Normen en Limieten Athene 2004.

(21 augustus 2003)