Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Stadsdeel ZuiderAmstel vreest verkeerschaos bij aanleg van kruising op het Europaplein

Het Dagelijks Bestuur van ZuiderAmstel heeft in een brief het College van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam laten weten dat het vreest dat de aanleg van een kruising op het Europaplein, vanwege de aanleg van de Noord-Zuidlijn, in de toekomst tot een verkeerschaos kan leiden.

Het Dagelijks Bestuur stelt nadrukkelijk niet tegen de aanleg van de Noord-Zuidlijn te zijn, maar zich zorgen te maken over onvoldoende aandacht voor de diverse ontwikkelingen in het gebied. Bijvoorbeeld die van de Zuidas en de RAI. De Europaboulevard is een voor alle categorieën verkeersdeelnemers uitermate cruciaal verkeersknooppunt waar meerdere verkeersstromen samenkomen: De Noord-Zuidlijn, de Zuidas, diverse straten en lanen vanuit het Stadsdeel en de RAI. De belangen van de verschillende verkeersdeelnemers lopen niet vanzelf synchroon.
Het besluit om over te gaan tot herinrichting komt voor het stadsdeel onverwacht. De toestemming van het College tot de aanleg van een kruising zonder de verkeerssituatie in zijn samenhang te bekijken kan leiden tot chaos en verkeersoverlast in het stadsdeel. Er is uitgegaan van verkeersprognoses die voldoen tot 2010. In ogenschouw genomen, dat de kruising klaar is in 2010 en op een cruciale plek in de stad ligt, is dit een uiterst magere prognose. De huidige rotonde voldoet volgens prognose tot 2030.

Op 9 september organiseert het projectbureau Noord-Zuidlijn een inspraakbijeenkomst. Het stadsdeel is van mening dat het voor inspraak veel te vroeg is daar er onvoldoende onderzoek naar een goede verkeersafwikkeling is gedaan. De plannen zullen via de gebruikelijke procedure in de Stadsdeelraad behandeld worden.