Gemeente Ede

B&W zetten volgende stap in realisatie voorzieningencluster Het Nieuwe Landgoed: de kracht van de verbinding

Burgemeester en wethouders van Ede zetten een volgende stap in de totstandkoming van `Het Nieuwe Landgoed`. Het college vraagt de raad toestemming om verder te gaan met de plannen voor de bouw van het voorzieningencluster tussen de herstructureringswijk Veldhuizen A en de nieuwbouwwijk Kernhem. Dit voorzieningencluster combineert winkels en welzijnsvoorzieningen op een locatie die de twee wijken op een zeer krachtige wijze met elkaar verbindt.

Deze voorzieningen worden op elkaar gestapeld zodat sprake is van meervoudig en intensief ruimtegebruik. Ruimte ontstaat voor groene parkachtige opzet. De N224 wordt hierin opgenomen en deels ondertunneld. De barrièrewerking van deze drukke provinciale weg sterk vermindert. De locatie wordt zo een ontmoetingsplek voor beide wijken waar gewinkeld, gewerkt, gewoond en gerecreëerd kan worden. De woonwijk Kernhem sluit straks beter aan op de stedelijke structuur van de stad. Ede wordt zo meer een eenheid. Voor deze belangrijke ruimtelijke ontwikkeling wil het college een samenwerkingsovereenkomst met marktpartijen opstellen, mogelijkheden onderzoeken voor een financiële bijdrage van provincie en rijk en de visie voor Het Nieuwe Landgoed uitwerken in een nieuw bestemmingsplan.

Belangrijke impuls
Voor de nieuwe wijk Kernhem was een voorzieningencluster gepland in vlek C, maar Gedeputeerde Staten onthielden goedkeuring aan deze locatie. Om de ruimtelijke en sociale herstructurering van de naoorlogse wijk Veldhuizen A een belangrijke impuls te geven heeft het college gekozen voor een locatie aan de Lunterseweg die Kernhem en Veldhuizen A zowel ruimtelijk, functioneel als sociaal-maatschappelijk met elkaar verbindt. De Lunterseweg is namelijk de historisch gegroeide as in noord-zuid richting die de groei van Ede markeert; vanaf ca. 1850 hebben aan deze verbinding verstedelijking, intensivering van de landbouw en andere ruimteclaims in hoog tempo plaatsgehad.

Meer kansen
Vanuit deze verbindende gedachte hebben burgemeester en wethouders niet alleen gekozen voor een locatie maar ook een visie die meer kansen biedt voor Kernhem en Veldhuizen A en daarom ook voor Ede. Die ontwikkelingsrichting heeft de titel Het Nieuwe Landgoed. Het voorzieningencluster zorgt zowel letterlijk als figuurlijk voor een verbinding tussen de twee wijken. Het college stelt de raad ook voor de uitgangspunten voor de planontwikkeling in een samenwerkingsovereenkomst met de marktpartijen vast te leggen en de visie op Het Nieuwe Landgoed uit te werken in een nieuw bestemmingsplan.

140 miljoen euro
Voor de realisatie van het Nieuwe Landgoed is een investering geraamd van circa 140 miljoen euro. Het overgrote deel van dit bedrag komt voor rekening van de marktpartijen (Immoplus Beheer, B.P.F.en Dura Vermeer). De gemeente levert in deze investering ook majeure inspanningen. Het college wil nu ook de provincie Gelderland en het Rijk vragen een financiële inspanning te leveren. Daarom stelt het college de Raad voor om dekking te vinden door aanvullende subsidieverwerving bij de provincie en/of het ministerie. Een substantiële deelname van (één van) deze overheden is voorwaarde voor het verkrijgen van een verantwoorde financiële basis voor de planontwikkeling en -uitvoering én voor de definitieve besluitvorming door de Raad.

Met de ontwikkeling van Het Nieuwe Landgoed wordt ook gewerkt aan de opwaardering van winkelcentrum Bellestein om de negatieve effecten van het voorzieningencluster voor Bellestein op te heffen. De gemeente zal hierin een actieve rol vervullen.